Filis Doroti Džejms

Preminula F.D. Džejms, autorka romana ”The Children of Men”

Filis Doroti DžejmsSlavna britanska književnica i autorka kriminalističkih romana Filis Doroti Džejms, preminula je 27. novembra u 94. godini života u svom domu u Oksfordu.

Iako je najpoznatija po delima detektivske fikcije, ostaće upamćena i kao autor jednog popularnog naučno-fantastičnog romana “The Children of Men” iz 1992. godine. Radnja ovog distopijskog ostvarenja smeštena je u bliskoj budućnosti, u kojoj ljudska vrsta ostaje bez mogućnosti razmnožavanja. Ovo delo je doživelo filmsku adaptaciju 2006. godine.

Filis Doroti Džejms je rođena 1920. u Oksfordu, a školovala se u Visokoj devojačkoj školi u Kembridžu. Od 1949. do 1968. radila je u Zdravstvenoj socijalnoj službi, a potom u Ministarstvu unutrašnjih poslova, najpre u policiji a zatim u Odeljenju za kreiranje politike u borbi protiv kriminala. Kao autorka detektivskih romana, dobitnica je brojnih nagrada u Britaniji, Americi, Italiji i Skandinaviji. Počasna je članica mnogih britanskih univerziteta, a kraljica ju je odlikovala 1991. godine. Šest godina kasnije izabrana je za predsednicu Udruženja književnika.