Hobit - Bitka pet armija

”Hobit” nije kraj, sledi ”Silmarilion”?

Hobit - Bitka pet armijaNakon šest ostvarenja i skoro 20 sati filmskog materijala, “Bitka pet armija” finalno je poglavlje trilogije “Hobit”, koju je ekranizovao Piter Džekson. Mnogi obožavaoci sa dozom tuge dočekuju vest o bioskopskoj premijeri, pošto pretpostavljaju da je to ujedno i kraj priče o Srednjoj zemlji na velikom platnu. Ijan Mekelen, ipak, ne misli tako.

Britanski glumac, koji glumi čarobnjaka Gandalfa, istakao je za Bi-Bi-Si na premijeri u Londonu da mu je Džekson posle kraja snimanja “Povratak kralja” rekao da napušta Tolkinov svet.

Svi znamo kako se sve završilo – snimanjem trilogije “Hobit”.

“Piter mi je 2001. godine rekao da je to kraj. Evo nas 13 godina kasnije. Zato verujem da ovo ne znači i kraj našeg putovanja”, naveo je Mekelen.

Uprkos tome što je britanski glumac možda samo spekulisao, Mekelen je u pravu kada pominje činjenicu da se Džekson već jednom vratio i da je uložio skoro deceniju smišljajući i adaptirajući scenario i obezbeđujući neophodnu infrastrukturu za “Hobita”.

Istinski obožavaoci Tolkinovih književnih dela znaju da je još jedna knjiga ostala neispričana.”Silmarilion” je neka vrsta sabrane istorije naroda Srednje zemlje pre događaja iz “Hobita” i “Gospodara prstenova”.

Inače, “Hobit: Bitka pet armija” premijerno će biti prikazan u Srbiji 11. decembra.

(izvor: RTS)

Piter Džekson i Ijan Mekelen

 

Dž.R.R. Tolkin - Silmarilion