Miodrag Milovanović - Srpska naučna fantastika

Predstavljanje knjige ”Srpska naučna fantastika”

U ponedeljak 06. marta 2017. (19h) u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda biće organizovana promocija knjige „Srpska naučna fantastika“ Miodraga Milovanovića. O knjizi će tom prilikom sa autorom razgovarati predsednik Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, Žarko Milićević.

Nešto upućeniji domaći ljubitelji fantastike znaju da je prvi srpski naučnofantastični roman „Jedna ugašena zvezda“ Lazara Komarčića objavljen 1902. godine, a da je prvi srpski – po nekim saznanjima i svetski – naučnofantastični dramski tekst „Posle milijon godina“ Dragutina J. Ilića napisan 1889. godine. Takođe, svima nam je dobro poznat period od 1970-ih godina pa naovamo. Ali čak i boljim poznavaocima materije veliku enigmu predstavlja sedam decenija koje se nalaze između ova dva perioda.

Milovanovićeva „Srpska naučna fantastika“ baca svetlo i na taj period. Ova knjiga rezultat je temeljnog višedecenijskog istraživanja i pokušaj da se na jednom mestu prikaže celokupan razvoj srpske naučne fantastike, od prvih naznaka do savremenih ostvarenja, sa svim uticajima, putevima i stranputicama: od proto naučne fantastike poznog 19. veka i ranog 20, preko tekovina nadrealizma, pa do savremenog doba.

Miodrag Milovanović se od ranih osamdesetih godina dvadesetog veka bavi nauč­nom fantastikom na raznim poljima – kao ljubitelj aktivan u jugoslovenskoj i srpskoj fanovskoj zajednici, kao prevo­dilac više naučnofantastičnih romana, kao autor niza na­učnofantastičnih priča objavljivanih u različitim časopi­sima, i kao kritičar, istoričar i teoretičar naučne fantastike.

Ulaz na promociju „Srpske naučne fantastike“ je slobodan, a knjiga će biti dostupna po promotivnoj ceni od 300 dinara.