Rjunosuke Akutagava

Predavanje o kratkim pričama Rjunosukea Akutagave u Nišu

U Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ u Nišu, u sredu 08. marta, s početkom u 18 časova biće održano predavanje posvećeno kratkim pričama slavnog japanskog pisca Rjunosukea Akugatave.

Predavanje će održati Natalija Jovanović, profesor japanskog jezika, i Milica Vučković, profesor književnosti.

Ovaj događaj organizuje se u okviru ciklusa „Večeri japanske književnosti“ a u saradnji sa Udruženjem za negovanje i promociju tradicionalne i moderne japanske kulture „Taka“.

Rjunosuke Akutagava (1892-1927) je svetsku slavu stekao pre svega svojim kratkim pričama, koje su inspirisale brojne pisce i umetnike. Njegovu priču „Rašomon“ iz 1915. godine, na filmsko platno preneo je slavni režiser Akira Kurosava.

Akugatava je bio čovek kratkog veka. Izvršio je samoubistvo u 35. godini života. Ipak, iza sebe je ostavio izuzetno bogat književni opus.

Njegova dela neretko su karakterisali egzotika, natprirodna strava i fantastika. Mešao je zapadne stilove pripovedanja često smeštajući priče u neodređeno vreme u prošlosti ili u daleke zemlje. U kasnijem stvaralačkom periodu okreće se pisanju autobiografske proze.

Bio je književnik, novinar i predavač. Njegovo ime nosi prestižna japanska književna nagrada.