Nagrada Stanislav Lem - Ilija Bakić

Uručenje nagrade ”Stanislav Lem” na novosadskom Salonu knjiga

Svečano uručenje nagrade „Stanislav Lem“ piscu i kritičaru Iliji Bakiću biće upriličeno na novosadskom Salonu knjiga u četvrtak 09. marta 2017. godine u 14.30.

Nagradu za izuzetan doprinos popularizaciji fantastike ustanovio je 2015. godine Izdavačko-knjižarski centar „Solaris“. Izbor laureata vrši tročlani žiri u sastavu Sveta Jovanov (predsednik žirija), Brankica Đukić i Saša Radonjić.

Ovogodišnjem laureatu plaketu će uručiti predsednik žirija Sveta Jovanov, koji će tom prilikom održati i govor o književnom opusu i kritičkoj praksi Ilije Bakića. Drugi deo nagrade, vrhunski švajcarski časovnik futurističkog dizajna, Bakiću će dodeliti Brankica Đukić, direktorka IKC „Solaris“.

Kako je ranije navedeno u obrazloženju žirija, Ilija Bakić (1960, Vršac) iza sebe ima raskošan opus od dvadesetak knjiga pesničke, prozne i romansijerske provenijencije. Kao kritičar i hroničar književne prakse kod nas i u svetu, potpisao je veliki broj kritičkih i esejističkih tekstova, a posebno baveći se delima sa fizionomijom i pečatom fantastike.

Estetika fantastike koju neguje više decenija kao prozaista i romansijer, je svakako jedna od najubedljivijih i najsugestivnijih u kontekstu srpske književnosti. Bakićeva literarna imaginacija je zavodljiva u najboljem, odmereno doziranom smislu te reči, ali i stroga prema samoj sebi, a posebno u domenu pastiširanja koje je čest, ne baš željen manir u domaćoj fantastici. Njegova istrajnost i posvećenost ovom žanru ima impresivan temporalni okvir unikatnog formata i blistavog sjaja.

Dosadašnji dobitnici nagrade „Stanislav Lem“ su Zoran Živković (2015) i Filip David (2016).