Teri Pračet

Pračet pokrenuo proces eutanazije

Podelite sadržaj:

Poznati britanski pisac Teri Pračet počeo je zvaničan proces koji bi mogao da se završi njegovim “asistiranim samoubistvom” u Švajcarskoj, javlja agencija Tanjug, a prenosi B92.

Tvorac Disksveta koji boluje od Alchajmera počeo je sa kompletiranjem dokumentacije potrebne da bi bio primljen na kliniku za eutanaziju.

Pračet (63) koji je veliki borac za pitanja zdravstvene zaštite i koji je poznat po svom otvorenom stavu po pitanju eutanazije, zatražio je od britanskih vlasti da uspostave sistem kojim bi ljudi koji boluju od neizlečivih bolesti mogli da zatraže pomoć asistiranog samoubistva.

Trenutno u Britaniji jedna osoba mogla bi da bude osuđena na 14 godina zatvora ukoliko bude osuđena zbog pomaganja u samoubistvu.

Švajcarska je jedna od retkih zemalja u Evropi gde je legalizovano asistirano samoubistvo.

Pračet, međutim, još uvek nije odlučio da li će potpisati papire i dati dozvolu lekarima da mu oduzmu život jer treba da završi knjigu i vidi svoj dokumentarni film ”Teri Pračet: Biram da umrem“.

”Jedina stvar koja me sprečava da potpišem papire je što sam snimio ovaj film i sada moram da završim prokletu knjigu“, rekao je Pračet.

U filmu Pračet prati Pitera Smidlija koji je bolovao od neizlečive bolesti kako odlazi u kliniku “Dignitas” da umre.

Dokumentarac će biti prikazan na drugom kanalu televizije BBC i to će biti prvi put da neko na televiziji prikaže asistirano samoubistvo što je izazvalo brojne debate o etici i moralnosti takve odluke.