Sajt časopisa za folklornu fantastiku Omaja

Pokrenut zvanični sajt časopisa za folklornu fantastiku Omaja

Sajt časopisa posvećenog folklornoj fantastici Omaja, od sinoć je i zvanično pušten u rad. Adresa omaja.rs, zasigurno će uskoro postati omiljena veb lokacija svih ljubitelja strašnih priča, mitologije, tradicije, narodnih običaja i verovanja, a za to će se potruditi redakcija koju čini tim stručnjaka iz oblasti društveno-humanističkih nauka, podržan od strane brojnih domaćih pisaca, ilustratora i dokumentarisita.

Na sajtu trenutno postoji nekoliko rubrika. Pored segmenta posvećenih intervjuima, pričama i stripovima, tu su rubrike „Omajin vajat“ u okviru koje će biti predstavljene razne zanimljivosti o običnim ljudima neobičnih sudbina, retkim obredima, jezivim mestima, zaboravljenim običajima, a tu je i rubrika „Dok prolazi slava zemaljska“, posvećena ljudima koji su čitav svoj život posvetili kulturnom stvaralaštvu i, kako to neretko biva kod nas, ostali zaboravljeni.

Činjenica da je folklorna fantastika u izvornoj usmenoj formi vekovima predstavljala prvi i jedini vid umetničkog žanrovskog izraza, motivisala je redakciju časopisa Omaja da nastavi sa negovanjem i očuvanjem ove jedinstvene ali zapostavljene forme pripovedanja. Pored sakupljanja i očuvanja dosadašnjih ostvarenja iz ove oblasti, časopis motiviše mlade autore da stvaraju nova dela u duhu folklorne fantastike.

Stoga, redakcija poziva sve zainteresovane pisce, ilustratore, pesnike, esejiste, snimatelje da šalju svoje priče, pesme, priloge o retkim običajima, zanimljivim ljudima i mestima, a sve u cilju upoznavanja i očuvanja srpske folklorne fantastike, mitologije i narodne tradicije.

Kontakt adresa je: urednik@omaja.rs.