Pod imelom - Ivan Nešić

POD IMELOM – roman majstora horora Ivana Nešića

Podelite sadržaj:

Poznat kao vrsni pisac žestoke i beskompromisne kratke horor priče, Ivan Nešić nam se nakon više od tri i po decenije književnog rada, predstavlja romanom prvencem Pod imelom, objavljenim u izdanju Everest Medije.

Radnja romana odvija se u Americi 2014. godine, a u središtu je sredovečni profesor književnosti, koji radi kao urednik u jednoj izdavačkoj kući. Preci njegove supruge, koja potiče iz Srbije, bili su pravoslavni sveštenici vični praksi isterivanja duhova.

Kada čudni događaji počnu da se dešavaju unutar njegovog doma i kada od supruge sazna da je u detinjstvu imala izmišljenog prijatelja, temelji profesorove stvarnosti bivaju snažno poljuljani. Naviknut da njegov univerzum čvrsto počiva na realnosti, jer je zagriženi ateista koji ne veruje u nadnaravno, postaje opsednut onim što mu se dešava.

Sve vreme opirući se spirali neobičnih događaja, profesor počinje da preispituje sebe i mogućnost da su dešavanja posledica mentalnog oboljenja, iako je evidentno da događaji direktno utiču na ljude iz njegove najbliže okoline.

Laku noć, Punpune

Ivan Nešić (Beograd, 1964) na žanrovskoj sceni prisutan je od 1982. godine. Proza mu je zastupljena u časopisima Sirius, Alef, Znak Sagite, Emitor, Večernje novosti, Fantastyka, Književna reč, Kikindske novine, Naš trag, Orbis, Kvartal, Književna fantastika, Trash, Gradina, kao i antologijama Tamni Vilajet 4, Priča za kraj veka, Ugriz strasti: Priče erotske fantastike, Gradske priče 3: Fantastika, Beli šum: Antologija priča o televiziji, Istinite laži: Priče o urbanim legendama, Apokalipsa – juče, danas, sutra: Priče o smaku sveta, U znaku vampira: Muške priče o krvopijama, Haarp i druge priče o teorijama zavere, Nova srpska pripovetka, Antidepresiv, Đavolji prst, Makrokozma 21 i Regia Fantastica 2. Objavio je zbirke priča Rigor Mortis (1997) i Jedan na jedan (2009).

Dobitnik je nagrade Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ za kratku priču „Trick or Treat“ 1996. godine, i nagrade časopisa Književna fantastika za priču „Glasovi u plastici“ (2017).

Ivan Nešić - Pod imelom
Ivan Nešić – Pod imelom