Izložba PETO CARSTVO

“Peto carstvo” – izložba skica, crteža i kostima Olje Ivanjicki

Izložba PETO CARSTVOU ponedeljak 29. aprila 2013. godine (19.30h), u galeriji “Progres” (Zmaj Jovina 8) biće otvorena izložba skica crteža i kostima Olje Ivanjicki, pod nazivom “Peto Carstvo”.

 Na izložbi, koja će imati interaktivni karakter, biće prvi put predstavljeno 100 crteža i skica koje je jedna od naših najvećih umetnica 20. veka uradila za modnu kuću “Mona”, povodom tri modne kolekcije: “Tesla” (2005), “Njegoš” (2007)  i “Carstvo” (2009).  

Kolekcija “Tesla” posvećena je, kako je Olja Ivanjicki govorila, najvećem umetniku među naučnicima. Kolekcija “Njegoš” je posvećena velikom pesniku čija dela su Olji često bila inspiracija, dok je “Carstvo” inspirisano kulturnom baštinom i istorijom srpskog naroda.

Olja Ivanjicki (1931-2009) je proglašena za najboljeg slikara dvadesetog veka u Jugoslaviji i dobitnica je najvećih priznanja u zemlji i inostranstvu. Njene slike, skulpture, poezija i multimedijalni projekti često sadrže futurističke elemente. Brojne publikacije domaćih izdavača fantastike, krase njene slike i ilustracije.

Kao svestrani umetnik i vizionar, iza sebe je, pored obilja umetničkih radova, ostavila arhitektonske projekte, među kojima su novi projekat za trgovinski centar u Njujorku “Big Apple Twins – Ground and Sky Zero Memorial”, most preko Dunava “Beogradska vremenska kapija”, ali i projekti dve zgrade za Mars “Matrimonial Buildings”.

Njene slike nalaze se u mnogim muzejima i galerijama širom sveta. Između ostalog, izlagala je u muzeju “Metropoliten” u Njujorku, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju moderne umetnosti u Skoplju i na fakultetu “Dobs Feri” u Njujorku.

Izložba “Peto Carstvo” trajaće do 10. maja, dana rođenja Olje Ivanjicki, kada će u 19.30 časova biti organizovano svečano zatvaranje. Izložbu organizuju Fond “Olge Olje Ivanjicki” i modna kuća “Mona”.