Peti nastavak ”Pesme leda i vatre”

Dugoočekivani peti nastavak serijala ”Pesma leda i vatre“ Džordža R.R. Martina – “Ples sa zmajevima” pojavio se ove sedmice u američkim knjižarama i za dva dana prodato je više od 300.000 primeraka, javlja Tanjug.

Kako prenosi agencija AP, sam pisac sreo se sinoć sa svojim obožavaocima u knjižari lanca ”Barns i Nobls“ na Menhetnu gde su fanovi čekali satima kako bi videli uživo autora bestselera u žanru epske fantastike.

”Vidite, radio sam na njoj“, rekao je Martin o romanu ”Ples sa zmajevima” (Dance with the Dragons) pokazujući na 1.000 stranica dugačku kopiju knjige. Obožavaoci serijala čekali su više od šest godina na novi nastavak sage o likovima Sedam kraljevstava.

”Pogledajte koliko je debela“, rekao je Martin komentarišući zašto mu je bilo potrebno toliko vremena da napiše nastavak romana. Na pitanje kada se može očekivati novi nastavak, budući da je planirano sedam delova serijala a ni osmi nije isključen, Martin je rekao: ”Kada bude, biće“.

Kablovska televizija HBO snimila je nedavno veoma popularnu seriju ”Igra prestola“ po romanima Džordža Martina. Serija je dobila 13 nominacija za TV nagradu ”Emi“. Martin je rekao i da bi u jednom trenutku mogao da prihvati malu, kameo ulogu u seriji i dodao da mu se više od priče dopada atmosfera serije u kojoj jednu od glavnih uloga igra i Šon Bin.

Pričajući sa obožavaocima, Martin je posavetovao mlade pisce da ne pišu ”ništa toliko gigantsko“ kao što je ”Pesma leda i vatre“. ”Ovo je očigledno moj magnum opus. Ako ikada završim seriju nikada nešto slično neću uraditi“, rekao je on.