Ilija Bakić - Perfektni perfekt

PERFEKTNI PERFEKT Ilije Bakića kao zasebna knjiga

Podelite sadržaj:

Kako javlja PISB, povodom 30 godina od nastanka romana Perfektni perfekt Ilije Bakića, objavljeno je bibliofilsko izdanje tog ostvarenja. Roman se do sada nije pojavio kao zasebno izdanje; godine 2013. objavljen je u 45. broju časopisa „Unus Mundus“ (urednik Stevan Bošnjak, izdavač Niški kulturni centar).

Laku noć, Punpune

Perfektni perfekt je pisan u manirima postmodernizma odnosno dekonstrukcije sa jasnim uticajem neoavangardnih iskustava. Višeslojna priča dešava se u antiutopijskom okruženju militarizovanog društva u kome junak, pripadnik oružanih snaga trajno stacioniran u kasarni, pokušava da organizuje svoj život tako da mu, pored redovnih dužnosti, preostane slobodnog vremena sa spisateljsku delatnost i komunikaciju sa književnim publikacijama. Svakodnevne radne obaveze izmešane sa trivijalijama i neizbežnom komunikacijom sa ostalim vojnicima prepliću se sa pokušajima stvaranja i uobličavanja priča koje su njegov estetsko-eskapistički beg od realnosti. Shizofrenost pozicije junaka izražena je fragmentarnim, nelinearnim pripovedanjem uz insistiranje na paralelnom odvijanju dešavanjima na više fizičkih i mentalnih nivoa odnosno na, u tekst ukomponovanim, elementima primenjene likovnosti.

Perfektni perfekt je deo neformalne trilogije eksperimentalnih romana nastalih u prvoj polovini 1990-tih u kojima se autor oprobava u različitim spisateljskim tehnikama odnosno iskušava „otpornost“ priča – sa nedvosmislenim, funkcionalnim elementima naučne fantastike – na razgradnju i fraktalizaciju ili insistiranje na kontinuitetu pogodbene realnosti uz istovremeno traganje za granicama čitalačkih mogućnosti da prate i razumevaju takve tekstove. Trilogiju, pored Perfektnog perfekta, čine i romani Novi Vavilon prosa brutalis (objavljen 2000. godine, izdavač „Kanjiški krug“) i Fundamentalni posmatrač čije pojavljivanje je planirano za 2022. godinu.

Ilija Bakić - Perfektni perfekt
Ilija Bakić – PERFEKTNI PERFEKT