Borislav Pekić

Pekićev kutak u Biblioteci grada Beograda

Biblioteka grada Beograda na Vračaru svečano je otvorila adaptirani ogranak koji nosi ime Borislava Pekića, jednog od najznačajnijih srpskih pisaca druge polovine 20. veka – javlja Glas javnosti.

Renoviranu biblioteku u Ulici Svetozara Markovića otvorile su piščeva supruga Liljana Pekić i direktorka Biblioteke grada Jasmina Ninkov, u prisustvu Pekićeve ćerke Aleksandre, predstavnika Skupštine grada Beograda i mnogobrojnih Pekićevih poštovalaca.

Ninkov je istakla da je biblioteka uložila oko tri miliona dinara za adaptaciju ogranka u centru Beograda.

Prema njenim rečima, pored bogatog knjižnog fonda od 10.000 knjiga, renovirani ogranak biblioteke poseduje čitaonicu, internet, deo namenjen za decu i kutak posvećen Pekiću u kome će čitaoci moći u knjižnoj i elektronskoj građi da se bolje upoznaju sa njegovim životom i delom.

Namera Biblioteke grada Beograda je da čitaocima omogući što širi uvid u delatnost tog pisca, pa je kroz čitav prostor postavljena i izložba o Pekiću koja je gostovala u mnogim bibliotekama Srbije i sveta (Toronto, Vankuver, Budimpešta, Srpski kulturni centar u Parizu, Zagreb, Kragujevac, Užice, Zaječar, Zlatibor, Sterijino pozorje u Novom Sadu…)