Patuljci i vile - Proleće - Miloš Petković

”Patuljci i vile – Proleće” nova knjiga Miloša Petkovića

Renomirana izdavačka kuća Pčelica nedavno je objavila roman Proleće prvi deo planirane tetralogije Patuljci i vile Miloša Petkovića. Reč je o serijalu epske fantastike za decu, čiji će svaki od nastavaka biti posvećen jednom godišnjem dobu.

Zaplet prvog romana iz serijala, Patuljci i vile – Proleće, zasniva se na neobičnom prekidu cikličnosti prirodnih pojava. Šumska gospa, najmudrija i najstarija među vilama, bolesna je. Čudnom povezanošću zajedno sa njom i priroda pati, umire, a očekivano proleće ne dolazi. Protiv zlih čini koje su odgovorne za ovu pošast niko nema rešenje. Niko osim dvoje malih, hrabrih i po svemu drugačijih junaka.

Patuljak Barbut Riđobradi, sin Mandragorov, živi u patuljačkom gradu ispod Đavolje varoši. Za razliku od svojih saplemenika zlato ni dijamanti ga ne interesuju, ne pije pivo, niti uživa u bučnim patuljačkim zabavama. Sa svojim tvorom Pasuljem i daždevnjakom Kaleidom živi povučeno čitajući knjige i učeći magiju, sve dok ga ostali patuljci ne proteraju samo zbog toga što je drugačiji od njih.

Nije samo patuljački svet netrpeljiv prema drugačijima. Vila Gaja Brezana zbog svog polomljenog krila, bele kose i pegica bila je predmet zadirkivanja i ismevanja od strane drugih vila. Ali, kada je trebalo pokazati hrabrost i mudrost, kada je trebalo žrtvovati se, i sopstveni život rizikovati zarad opšteg dobra – patuljak Barbut Riđobradi i vila Gaja Brezana su pokazali svoju posebnost i veličinu.

Knjiga Patuljci i vile – Proleće bogato je ilustrovana radovima umetnika Igora Krstića.