Vilijam Houp Hodžson

U pretplati deseta knjiga edicije ”Poetika strave”

Početkom narednog meseca u izdanju Orfelina trebalo bi da iz štampe izađe zbirka najboljih horor pripovesti Glas u noći Vilijama Houpa Hodžsona, u izboru Dejana Ognjanovića. Knjiga predstavlja jubilarni, deseti naslov edicije „Poetika strave“. Sadrži deset priča i jednu novelu, a naslovljena je Hodžsonovom pripovetkom koja je najčešće bila antologizovana.

Prema rečima priređivača, Hodžson je bio iskusan moreplovac, koji je oplovio svet tri puta. Zato ne čudi što je i najslavniji upravo po svojim pričama čija je radnja smeštena na pučini okeana. Njegovo moreplovačko iskustvo omogućilo mu je visoku dozu realizma u tim pripovestima, što daje još veću snagu zastupljenim motivima mračne fantastike.

Radnja sedam priča dešava se na nepreglednim okeanskim prostranstvima gde ljudi dolaze u dodir sa raznoraznim čudima i čudovištima: „Glas u noći“, „Olupina“, „Misterija olupine“, „Tropska strahota“, „Kameni brod“, „Dozivanje u zoru“, „Iz srca oluje“.

Druga vrsta priča po kojima je Hodžson najpoznatiji jeste serijal o okultnom detektivu, Karnakiju – svojevrsnom pretku Martija Misterije i Dilana Doga – koji istražuje slučajeve ukletih kuća i paklenih pohodilaca. Dejan Ognjanović je za zbirku odabrao tri takve priče: „Kapija za čudovište“, „Zviždava soba“ i „Velika Svinja“.

Na kraju tu je i „Eloi Eloi Lama Sabachthani“ za koju priređivač ističe da ne spada ni u kakav ciklus ili tematsku celinu; radi se o priči koja donekle podseća na Makenovog Velikog boga Pana – naučni eksperiment (pokušaj rekonstrukcije uslova Hristovog raspeća) dovodi do neočekivano demonskog rezultata.

Pored navedenih proznih ostvarenja, knjigu čine opširan pogovor i detaljna biografija. Prevod su uradili Arijana Luburić Cvijanović i Igor Cvijanović, dok su unutrašnje ilustracije delo Danila Andrića.

Pretplatna cena za ovo izdanje iznosi 900 dinara, a pretplata traje do 10. juna. Više podataka o knjizi kao i načinu naručivanja, možete da pronađete na blogu Dejana Ognjanovića – Cult of Ghoul.

Prvo predstavljanje knjige biće upriličeno na V Festivalu fantastične književnosti Art-Anima, koji se održava u Opštini Vračar i klubu galeriji Polet od 01. do 03. juna 2018.