Džordž Orvel i Borislav Pekić na filatelističkoj marki

Orvel i Pekić na filatelističkoj marki povodom 100 godina Bi-Bi-Sija

Javno preduzeće Pošta Srbije juče je u Muzeju Pošte predstavilo filatelističku marku na kojoj su se našli likovi dvojice velikana svetske književnosti Džordža Orvela i Borislava Pekića. Povod za štampu marke sa likovima dvojice pisaca, koji su ostavili dubok trag i u sferi fantastične književnosti, bilo je obeležavanje 100 godina rada najpoznatije svetske radio stanice B-Bi-Si. Poštansku marku ilustrovao je Boban Savić Geto.

Džordž Orvel je u periodu između 1941. i 1943. godine, kroz nastupe na radiju Bi-Bi-Si bio poznati glas borbe protiv fašizma. Iako je radio samo 27 meseci za Radio Bi-Bi-Si, Orvelov doprinos ostao je nemerljiv i smatra se zaštitnikom političkog novinarstva, zbog čega je pre pet godina ispred zgrade Bi-Bi-Sija postavljen spomenik njemu u čast.

Borislava Pekića, pisca značajnih dela fantastike kao što su Novi Jerusalim, Besnilo, Atlantida i 1999, za program britanske radio stanice vezuje njegova stalna rubrika koja je emitovana svake druge nedelje od 1985. godine, a čiji je sadržaj kasnije objedinjen i objavljen kao knjiga Pisma iz tuđine.

Bi-Bi-Si, jedan od najvećih globalnih emitera radijskog i televizijskog programa, počeo je sa radom 18. oktobra 1922. godine. Osnovan je pod nazivom British Broadcasting Company (Britanska radiodifuzna kompanija), da bi 1927. godine, po prijemu kraljevskog odobrenja, bio preimenovan u British Broadcasting Corporation (Britanska radiodifuzna korporacija). Od prvih dana Bi-Bi-Si je emitovao radijski program, da bi 1932. godine u etar bio pušten i televizijski signal, za prvi javni medijski servis.

Filatelistička marka - Džordž Orvel - Borislav Pekić
Filatelistička marka – Orvel i Pekić