Ognjanovićev rad u prestižnoj antologiji eseja o hororu

Speaking of MonstersEsej Dejana Ognjanovića “Why Is the Tension So High? The Monstrous Feminine in (Post)Modern Slasher Films” nedavno je objavljena u prestižnoj antologiji eseja na temu monstruoznog u horor književnosti i na filmu, pod naslovom “Speaking of Monsters: A Teratological Anthology”.

Priređivači antologije su Caroline Joan S. Picart i John Edgar Browning, izdavač je jedan od najprestižnijih u oblasti stručne literature, britanski “Palgrave Macmillan”, a među zastupljenim autorima su pisci nekih od najuticajnijih studija o hororu objavljenih poslednjih decenija: Stephen Prince, Noël Carroll, Ken Gelder, Mark Jancovich, Ian Conrich, Judith Halberstam, Harry Benshoff.

Pisac, filmski kritičar i publicista, Dejan Ognjanović je početkom godine na Filološkom fakultetu u Beogradu odbranio prvu doktorsku disertaciju u Srbiji koja se bavi nastankom i razvojem poetike horora, a prisustvo u jednoj ovako značajnoj antologiji, po njegovim rečima, najveće je priznanje koje je dobio za svoj dosadašnji rad.

“Moji radovi o hororu već su objavljivani u inostranstvu, na engleskom, u knjigama značajnih priređivača, kao što je Steven Jay Schneider, i kod uglednih izdavača, kao što je British Film Institute (100 European Horror Films)”, na svom blogu The Cult of Ghoul kaže Dejan Ognjanović. “Takođe, odlomci iz moje knjige ‘U brdima, horori’ objavljeni su nedavno na češkom, u filmskom časopisu ‘Iluminace’… Ipak, ovaj rad o ‘Haute Tension’ smatram svojim najozbiljnijim od svega što sam napisao na engleskom (a i jednim od mojih najboljih uopšte), a prisustvo u ovoj antologiji svakako najvećim inostranim priznanjem do sada.”

Knjiga “Speaking of Monsters: A Teratological Anthology” objavljena je u tvrdom povezu, ima 342 strane, u prodaji je od 20. jula i za sada se može naručiti po cenama koje se kreću od 70 evra, pa naviše.