Od i Ledeni divovi - Nil Gejmen

OD I LEDENI DIVOVI – dečiji roman Nila Gejmena

Laguna je objavila prevod kratkog romana Nila Gejmena Od i Ledeni divovi inspirisanog nordijskom mitologijom i vikinškom istorijom.

Ljubiteljima fantastike poznata je Gejmenova fascinacija mitologijom naroda severne Evrope, čije je motive često koristio u svojim delima, naročito u serijalu grafičkih novela „Sendmen“, dok joj se studiozno posvetio u knjizi ponovo ispričanih pripovesti Nordijska mitologija.

U romanu Od i Ledeni divovi proslavljeni pisac fantastike čitaoce vodi na uzbudljivo putovanje u zemlju džinova i bogova – i nazad, tokom kog jedan dečak mora da pronađe Torov čekić, nadmudri Ledene divove i oslobodi mitski grad Asgard.

Od je dvanaestogodišnji dečak rođen u vikinškom seocetu. Njegovo ime, koje znači „vrh oštrice“, trebalo bi da mu donese sreću, ali on je u životu baš i nema mnogo. Otac mu je nastradao dve godine ranije nakon jednog od vikinških pohoda. Na tragičnu vest, Od nije pokazao bol i tugu, jer to nije želeo da se vidi, a ljubopitljivi seljani koji su se uvek više bavili tuđim nego svojim problemima, zbog toga su ga prozvali čudakom. Da bi pomogao svojoj majci, dečak se upustio u seču drva iz koje se vratio obogaljene noge. Nakon što se njegova majka preudala za udovca Debelog Elfreda koji ga je zanemarivao u korist svoje dece, dečak je odlučio da napusti selo u potrazi za svojom srećom. A ona će mu se osmehnuti kada se posle noći provedene u udaljenoj očevoj kolibi, susretne sa lisicom, orlom i medvedom koji – pokazaće se – nisu sasvim obični izdanci svojih životinjskih vrsta.

Raskošno izdanje knjige Od i Ledeni divovi krase ilustracije Krisa Ridla. Za prevod se pobrinuo Draško Roganović, čovek koji je zaslužan za prevode brojnih Gejmenovih romana, kao što su: Anansijevi momci, Okean na kraju puteljka, Američki bogovi, Koralina i tajanstveni svet, Zvezdana prašina

OD I LEDENI DIVOVI – Nil Gejmen