Nordijska mitologija Nila Gejmena

Objavljena ”Nordijska mitologija” Nila Gejmena

U Laguninom izdanju upravo je objavljena knjiga Nordijska mitologija Nila Gejmena. Reč je o kolekciji tekstova kojima se ovaj svetski popularni autor studiozno posvećuje mitologiji koja ga fascinira i prati još od dečačkih dana i koja je prisutna u bitnom delu njegovog stvaralaštva.

Nordijskom mitologijom Gejmen predstavlja nordijske pripovesti u skraćenom i prilagođenom obliku, ujedno se poigravajući složenim odnosima koji vladaju među najznačajnijim božanstvima tog panteona.

Prikazana su žestoka rivalstva između bogova, njihova lakovernost, ljubav prema obmani i postupci vođeni strastima. Gejmen je udahnuo nov život Odinu, vrhovnom bogu, mudrom, smelom i lukavom, potom Toru, Odinovom sinu, neverovatno snažnom a ipak ne najmudrijem među bogovima, i Lokiju, sinu divova, prevarantu i neprevaziđenom spletkarošu.

Kolekciju čini šesnaest priča, koje mogu da se čitaju i kao delovi jedne šire celine, pa tako objedinjene čine povest koja počinje stvaranjem devet svetova iz legende, detaljno se bavi doživljajima bogova, patuljaka i divova, i dostiže vrhunac kada nastupi Ragnarok, sumrak bogova i ponovno rođenje sveta i ljudi.

Knjigu Nordijska mitologija prevela je Nevena Andrić.