Žoze Saramago - Priče s ovog i s onog sveta

Saramagove “Priče s ovog i s onog sveta”

Žoze Saramago - Priče s ovog i s onog svetaIzdavačka kuća “Laguna” objavila je novu knjigu dobitnika Nobelove nagrade, Žozea Saramaga, “Priče s ovog i s onog sveta”.

Ispitujući vlastite izražajne mogućnosti, Saramago se najpre okušao u kratkim formama. Sabrane u dve zbirke parabola “Priče s ovog i s onog sveta” i “Putnikov prtljag”, jednu zbirku pripovedaka “Tobožnji predmet” i novelu “Priča o nepoznatom ostrvu”, njegove pripovesti svedoče o sporim ali sigurnim koracima kojima se pisac približavao svojoj pravoj vokaciji – romanu.

U knjizi odabranih kratkih proznih dela “Priče s ovog i s onog sveta” čitalac će naći ne samo mnoštvo ideja koje će pisca zaokupljati tokom celog njegovog stvaralačkog života, već i sve osnovne odlike jednog neponovljivog književnog rukopisa. Ovde se nalazi i jedna od najlepših priča napisanih na portugalskom jeziku, “Kentaur”.

Žoze Saramago je rođen 16. novembra 1922. godine u Azinjagi, u siromašnoj seljačkoj porodici. Teška materijalna situacija prinudila ga je da promeni niz zanimanja, da bi se sedamdesetih godina prošlog veka posvetio isključivo književnosti. Smatra se jednim od najvećih portugalskih i jednim od najuticajnijih evropskih pisaca, dobitnik je niza književnih priznanja među kojima i najvećeg – Nobelove nagrade za književnost 1998. godine. Poslednje godine života proveo je u polemikama sa crkvom. Preminuo je 2010. godine.