Objavljena “Relikvija” Daglasa Prestona i Linkolna Čajlda

“Relikvija”, prvi roman proistekao iz saradnje pisaca Daglasa Prestona i Linkolna Čajlda, objavljen je na srpskom jeziku u izdanju novosadskog “Solarisa”. Roman je do sada preveden na dvadesetak jezika a po premijernom objavljivanju, 1997. godine, doživeo je i filmsku adaptaciju.

Radnja romana nas vodi u popularni njujorški Prirodnjački muzej u kome se nekoliko dana pred početak značajne izložbe dešava brutalno ubistvo nekolicine posetilaca. Autopsije ukazuju na to da ubica nikako ne može biti ljudsko biće, ali direktor muzeja i pored toga ne odustaje od priprema grandioznog otvaranja. Ipak, jedna od naučnica zaposlenih u muzeju, Margo Grin, pokušaće da otkrije ko ili šta je ubilo te ljude.

Posebna zanimljivost vezana za ovaj roman je što se u njemu kao sporedni lik javlja fascinantni Alojzijus Pendergast, specijalni agent FBI, koji svojim upečatljivim dijalozima, razmišljanjima i delovanjem zasenjuje ostale likove, što će navesti autore da u narednim  zajedničkim knjigama (“Kabinet čudesa”, “Sumpor”, “Ples smrti”, “Knjiga mrtvih”…) upravo njemu dodele centralnu ulogu.