Objavljena “Legenda” Dejvida Gemela

Dejvid Gemel - Legenda“Laguna” je objavila roman “Legenda” prvu i najpoznatiju knjigu popularnog britanskog pisca epske i istorijske fantastike Dejvida Gemela.

Ovaj roman premijerno objavljen 1984. godine, Gemela je svrstao u red najboljih pisaca epske fantastike i iznedrio Drusa,  junaka koji će biti glavni protagonista u nekoliko narednih Gemelovih knjiga.

“Legenda” je uvodni roman Drenajskog ciklusa i donosi priču o velikoj odbrani drevne tvrđave Dros Delnok od najezde nadirskih plemena. Ova tvrđava slavne prošlosti nalazi se na izuzetnom strateškom položaju i poslednja je prepreka neprijatelju koji pustoši sve pred sobom da se domogne ostatka drenajskog carstva. Među malobrojnim braniteljima tvrđave nalazi se i prosedi stari ratnik, vojskovođa i avanturista Drus.

Gemel je ideju za knjigu dobio 1976. godine kada su se javile sumnje da boluje od raka. Odlučio je da napiše herojsku priču pod nazivom “Opsada Dros Delnoka”, u kojoj najveća vojska na svetu napada najveću tvrđavu na svetu. Dok je radio na priči, Dejvid je odlučio da, ako ima rak, tvrđava padne, a ako se ispostavi da je zdrav, Dros Delnok opstane. Nakon što su nalazi pokazali da je potpuno zdrav i da raku nema traga, Gemel je priču odložio i tek nekoliko godina kasnije, nakon insistiranja jednog prijatelja, ponovo joj se vratio i napisao knjigu.

Dejvid Gemel je nekadašnji radnik, kamiondžija, izbacivač i novinar, nakon čega je postao izuzetno popularan pisac herojske fantastike. Nakon “Legende” napisao je još tridesetak romana, što herojske što istorijske fantastike, raspoređenih u nekoliko serijala (“Drenajski cklus”, “Kamenovi moći”, “Rigante” itd). Pisao je i pod imenom Ros Harding. Umro je 2006. godine. Njegova dela prodata su u više od milion primeraka širom sveta.