Viktor Peljevin - T

Objavljen roman “T” Viktora Peljevina

Podelite sadržaj:

Viktor Peljevin - TU izdanju “Platoa” i izdavačke kuće “B i S” nedavno je objavljen roman “T” jednog od vodećih savremenih ruskih pisaca i intelektualaca Viktora Peljevina. Ovaj autor se svrstava među majstore fantastičnog realizma. U svojim delima okvirno se drži konvencija naučne fantastike, ali ispod tog okvira stvara kompleksne, višeslojne postmodernističke tekstove, koji spajaju elemente pop kulture i ezoteričnih filozofija.

Roman “T”, naslovljen je prema glavnom protagonisti, grofu T, majstoru borilačkih veština, koji se nalazi na teškom i opasnom putu ka tajanstvenoj Optini Pustinji. Grofa na tom putu očekuje mnogo prepreka i čudnih susreta, koji menjaju njegovu predstavu o ustrojstvu sveta.

Ako neko pomisli da je sedokosi i sedobradi grof T, koji je krenuo u potragu za Optinom Pustinjom – Lav Nikolajevič Tolstoj, biće razočaran. On je samo plod mašte demona i njegovih slugu. Tokom pripovedanja glavni junak želi ne samo da sazna ko je on zapravo, već pokušava da se seti (ili spozna) zašto ide u Optinu Pustinju i šta je to uopšte. Razgovori s konjem, portretima, kompjuterska “pucačina” u kojoj učestvuje Dostojevski – sve je to samo deo ovog romana. Filozofskih rasuđivanja u njemu ima daleko više nego u ostalim delima Peljevina, što samo doprinosti ozbiljno-smešnom stilu njegove proze.

Pisac Milivoj Anđelković je nedavno na svom sajtu “Amika” objavio tekst prikaza ovog romana. Uz njegovu saglasnost, tekst je objavljen i na sajtu “Art-Anima”, a možete ga pročitati ovde.