Rut Ozeki - Priča za biće vremena

Objavljen roman ”Priča za biće vremena” Rut Ozeki

Podelite sadržaj:

Izdavačka kuća Booka objavila je roman “Priča za biće vremena” autorke Rut Ozeki, jedne od najautentičnijih savremenih mejnstrim književnica, koja u svojim delima koristi elemente spekulativne fikcije, zbog čega je kritika, između ostalog, poredi i sa slavnim Harukijem Murakamijem.

“Priča za biće vremena” govori o šesnaestogodišnjoj Tokijki Nao, koja donosi zaključak da postoji samo jedan način bekstva od neizdržive usamljenosti i školskih siledžija. Ali pre nego što sve okonča, tinejdžerka bi želela da ostavi zapis o životu svoje prababe, zen-budističke monahinje. Jedinu utehu predstavlja joj pisanje tog dnevnika, kojim će uticati na nečiji život više nego što može i da zamisli.

Na zabačenom ostrvcetu na drugoj strani Tihog okeana, spisateljica Rut nalazi na plaži helou kiti koferčić, dospeo u more verovatno tokom razornog cunamija 2011. godine. Dok polako razotkriva tajnu njegovog sadržaja, Rut se otiskuje u prošlost, ka Naoinoj drami s tajanstvenim završetkom, ali i u sopstvenu budućnost.

Prepun prepoznatljivog humora Ozekijeve, roman “Priča za bíće vremena” zadire u sâmu srž odnosa između pisca i čitaoca, prošlosti i sadašnjosti, stvarnog i izmišljenog, kvantne fizike, istorije i predanja. Briljantno inventivna i uverljiva priča o čovečnosti i potrazi za osećanjem sigurnosti.

Rut Ozeki je kanadsko-američka spisateljica, sineasta i zen-budistička sveštenica. Pre nego što se posvetila pisanju, više od deset godina je radila na televiziji i u medijima i snimila je nekoliko filmova u nezavisnoj produkciji.

Rodila se u Nju Hejvenu u Konektikatu (SAD), od oca Amerikanca i majke Japanke, i tamo je i odrasla. Studirala je englesku i azijsku književnost na Smit koledžu. Juna 2010. godine dobila je zvanje zen-budističke sveštenice. Živi u Britanskoj Kolumbiji i Njujorku.

Napisala je tri romana: “Moja godina mesa” (1998), za koji je dobila nagrade “Kirijama” i “Imus”, kao i posebno priznanje žirija za dodelu međunarodne nagrade za kuvare “Gurman”; “Sve o postanju” (2002), za koji je 2004. dobila nagradu za američki roman fondacije “Bifor Kolambas”, kao i književnu nagradu “Vila” za savremeni roman; i “Priča za bíće vremena” (2013), koji je iste godine ušao u najuži izbor za nagradu “Buker” i doneo joj nagradu časopisa “Los Angeles Times” za knjigu godine.

Rut Ozeki
Rut Ozeki
Rut Ozeki - Priča za biće vremena
Rut Ozeki – Priča za biće vremena