Rut Ozeki - Priča za biće vremena

Objavljen roman ”Priča za biće vremena” Rut Ozeki

Izdavačka kuća Booka objavila je roman “Priča za biće vremena” autorke Rut Ozeki, jedne od najautentičnijih savremenih mejnstrim književnica, koja u svojim delima koristi elemente spekulativne fikcije, zbog čega je kritika, između ostalog, poredi i sa slavnim Harukijem Murakamijem.

“Priča za biće vremena” govori o šesnaestogodišnjoj Tokijki Nao, koja donosi zaključak da postoji samo jedan način bekstva od neizdržive usamljenosti i školskih siledžija. Ali pre nego što sve okonča, tinejdžerka bi želela da ostavi zapis o životu svoje prababe, zen-budističke monahinje. Jedinu utehu predstavlja joj pisanje tog dnevnika, kojim će uticati na nečiji život više nego što može i da zamisli.

Na zabačenom ostrvcetu na drugoj strani Tihog okeana, spisateljica Rut nalazi na plaži helou kiti koferčić, dospeo u more verovatno tokom razornog cunamija 2011. godine. Dok polako razotkriva tajnu njegovog sadržaja, Rut se otiskuje u prošlost, ka Naoinoj drami s tajanstvenim završetkom, ali i u sopstvenu budućnost.

Prepun prepoznatljivog humora Ozekijeve, roman “Priča za bíće vremena” zadire u sâmu srž odnosa između pisca i čitaoca, prošlosti i sadašnjosti, stvarnog i izmišljenog, kvantne fizike, istorije i predanja. Briljantno inventivna i uverljiva priča o čovečnosti i potrazi za osećanjem sigurnosti.

Rut Ozeki je kanadsko-američka spisateljica, sineasta i zen-budistička sveštenica. Pre nego što se posvetila pisanju, više od deset godina je radila na televiziji i u medijima i snimila je nekoliko filmova u nezavisnoj produkciji.

Rodila se u Nju Hejvenu u Konektikatu (SAD), od oca Amerikanca i majke Japanke, i tamo je i odrasla. Studirala je englesku i azijsku književnost na Smit koledžu. Juna 2010. godine dobila je zvanje zen-budističke sveštenice. Živi u Britanskoj Kolumbiji i Njujorku.

Napisala je tri romana: “Moja godina mesa” (1998), za koji je dobila nagrade “Kirijama” i “Imus”, kao i posebno priznanje žirija za dodelu međunarodne nagrade za kuvare “Gurman”; “Sve o postanju” (2002), za koji je 2004. dobila nagradu za američki roman fondacije “Bifor Kolambas”, kao i književnu nagradu “Vila” za savremeni roman; i “Priča za bíće vremena” (2013), koji je iste godine ušao u najuži izbor za nagradu “Buker” i doneo joj nagradu časopisa “Los Angeles Times” za knjigu godine.

Rut Ozeki
Rut Ozeki
Rut Ozeki - Priča za biće vremena
Rut Ozeki – Priča za biće vremena