Aleks Širer - Lovci na oblake

Objavljen roman ”Lovci na oblake” Aleksa Širera

U izdanju beogradske izdavačke kuće “ProPolis Books”, nedavno je objavljen roman za decu i mlade “Lovci na oblake” nagrađivanog britanskog pisca i scenariste Aleksa Širera. Knjiga donosi maštovitu priču o odrastanju, smeštenu u začudnom svetu, naizgled potpuno drugačijem od našeg.

Mnogo godina nakon kataklizme koja je zadesila Zemlju, zatičemo svet razbijen na bezbroj sitnih planetoida koji plutaju ogromnim okeanom vazduha. Po nebu plivaju ribe i smrtonosne meduze, a voda je oskudna i predstavlja redak luksuz. Većina preživelih ljudi živi na malim nebeskim ostrvima među kojima plove lovci na oblake – nomadi koji skupljaju vodu iz atmosfere i trguju njom sa ostrvljanima. Na jednom od ostrva, dečak Kristijen sanjari o bekstvu iz udobnosti doma, o opasnostima i uzbuđenjima. Kada mu se pruži prilika da leto provede sa devojčicom Dženin i njenom porodicom skupljača oblaka, on konačno upoznaje svet koji ga okružuje, ali shvata i šta zaista znači napuštanje topline porodičnog doma.

Aleks Širer rođen je 1949. godine u Viku, na severu Škotske, a danas živi u Somersetu, u Engleskoj. Pisao je za televiziju, radio, film i pozorište i autor je mnogih knjiga za decu, uključujući i delo Brzina tame, koje je ušlo u uži izbor za Nagradu za dečju prozu londonskog Gardijana. Prema nekoliko Aleksovih romana snimani su filmovi i TV serije širom sveta; po jednom su, u Japanu, napravljeni manga strip i anime film. Njegove knjige prevedene su na razne jezike i prodaju se po celom svetu.

Aleks Širer - Lovci na oblake
Aleks Širer – Lovci na oblake