Pustinjski vetar - Piter V. Bret

Objavljen nastavak sage o ratu ljudi i demona

Pustinjski vetar - Piter V. Bret“Laguna” je objavila još jedan roman epske fantastike američkog pisca Pitera V. Breta – “Pustinjsko koplje”. Reč je o nastavku proslavljenog romana “Noć demona” kojim je Bret stekao planetarnu popularnost i kojim se na književnom planu konačno odredio kao pisac epske fantastike.

“Pustinjsko koplje” donosi nastavak priče o borbi čovečanstva protiv demona koji se svake noći izdižu iz utrobe zemlje i kreću u krvavi pir. Na sajtu izdavača, knjiga je opisana sledećim rečima:

“Za ljudski rod sunce je na zalasku. Noć sada pripada proždrljivim demonima, koji vrebaju sve malobrojnije stanovništvo, prinuđeno da se skriva iza napola zaboravljenih simbola moći. Legende govore o Izbavitelju: generalu koji je nekada davno ujedinio čitavo čovečanstvo i porazio demone. 

Iz pustinje izjahuje Aman Džardir, koji je pustinjska plemena pretvorio u vojsku za ubijanje demona. Proglasio se za Šar’Damu Kaa, Izbavitelja, i kao dokaz svog prava nosi drevno oružje – koplje i krunu. Ipak, severnjaci smatraju da je Izbavitelj jedan od njih: Iscrtani Čovek, mračna i zlokobna prilika. Nekada su Šar’Dama Ka i Iscrtani Čovek bili prijatelji. Sada su žestoki protivnici.

Stare odanosti stavljaju se na probu i nove se rađaju, ali svi su nesvesni pojave novog soja demona – inteligentnijih i smrtonosnijih od svih do sada.”

Interesovanja Pitera V. Breta za epsku fantastiku, korene vuku još iz detinjstva, kada je gutao romane i stripove epske fantastike i intenzivno igrao “Dunegons & Dragons” igre. Još u tom uzrastu pokazao je želju da se i sam oproba u ulozi pripovedača i stvori dela po uzoru na ona omiljena. Diplomirao je englesku književnost i istoriju umetnosti na Bafalo univerzitetu 1995. godine, a onda proveo više od jedne decenije u farmaceutskom izdavaštvu pre nego što se vratio svojoj staroj ljubavi.