“Farenhajt 451” kao e-knjiga u Engleskoj

Rej BredberiKnjiževna dela pisca Reja Bredberija, koji je dugo vremena odbacivao mogućnost da se njegove knjige u Engleskoj objavljuju u digitalnom formatu, ipak će svoj život nastaviti upravo u vidu e-knjiga, javlja B92.net.

Nakon dugih pregovora izdavačka kuća “Harper-Kolins” je objavila da su od sada njegova najpoznatija književna dela poput “Farenhajta 451” i “Marsovskih letopisa” dostupni kao e-knjige. Bredberi je umro prošle godine u junu u 91. godini ostavivši za sobom solidnu književnu zaostavštinu od oko 500 naučnofantastičnih priča.

Njegov naučnofantastični književni klasik “Farenhjat 451” je u svetu do sada prodat u više od 10 miliona primaraka, film koji je snimljen po knjizi postao je klasik, a Bredberi je dugo odolevao pokušajima da se njegova književna dela učine dostupnim na internetu, tvrdeći da elektronska knjiga nema budućnost.

Često je citirana njegova izjava da “E-knjige smrde na zapaljeni benzin i da to u stvari nisu knjige”.

U intrevjuu Njujork tajmsu iz 2009. godine rekao je da objavljivanje knjiga u elektronskom formatu, nije stvarno, opipljivo i da u stvari “knjiga lebdi negde u vazduhu”.

“Jahu me je zvao pre nekoliko nedelja, hteli su da postave na internet jednu od mojih priča. Rekao sam im da idu dođavola i oni i njihova kompanija”, rekao je tada Bredberi.

Pisac je ipak 2011. godine prodao prava za objavljivanje “Farenhajta 451” u elektronskom izdanju američkom izdavaču, ali prava za objavljivanje u Engleskoj do sada nije imao niko. Zaposleni u izdavačkoj kući “Harper-Kolins” koji su radili na ostvariovanju ove ideje bili su u tesnom kontaktu sa Bredberijevim zastupnicima, kako bi digitalna izdanja bila predstavljena novoj publici u najboljem svetlu, onako kako to on zaslužuje, saopštili su izdavači.

Tako su se u katalogu “Harperovog” odeljenja “Harper Vojadžer” našle prava za objavljivanje i štampanih i elektronskih izdanja Bredberijevih najpoznatijih romana, kao i još 22 druga naslova, uključujući i njegovu prvu objavljenu zbirku priča “Dark Carnival” koja je objavljena 1947. godine i više se ne može naći u prodaji.