Objavljen kuvar inspirisan “Igrama gladi”

U američkim knjižarama je osvanuo kuvar inspirisan jelima iz trilogije “Igre gladi” (“Hunger Games”) Suzan Kolins. Reč je o knjizi recepata “The Unofficial Hunger Games Cookbook” autorke Emili Ansare Bejns.

Inspiraciju za pisanje jedne ovakve knjige, Bejnsova je dobila uočivši detaljne opise jela koje priprema Ketnis, junakinja romana “Igre gladi”:

“Kada sam po prvi put pročitala trilogiju ‘Igre gladi’, bila sam impresionirana time koliko je dobro Suzan Kolins opisala jela u kojima Ketnis uživa”, izjavila je u jednom od intervjua autorka ovog neobičnog kuvara, svesna da ‘uživanje’ i nije najsrećniji izraz kada je reč o surovim dešavanjima u trilogiji.

“Mislim, neophodnost hrane je deo naslova – ‘Igre gladi’. Bez osnovne ishrane, Ketnis umire.”

Čitajući “Igre gladi”, Bejnsova je, kao iskreni ljubitelj hrane, sebi postavila pitanje kako bi navedene obroke mogla da prenese u realnost.

“I tako je nastao kuvar. Mislim, ko ne bi poželeo da jede ukusnu hranu kakvu nudi banket u ‘Lovu na vatru’ (deo bez povraćanja, naravno). Sada imate priliku”, kaže Emili Ansara Bejns.

U pripremi je i filmska adaptacija trilogije “Igre gladi”, a premijera u američkim i britanskim bioskopima je zakazana za 23. mart 2012. godine.