Objavljen filozofski SF roman

Slobodan Škerović - ŠamanijadaNova knjiga Slobodana Škerovića, “Šamanijada”, nedavno je objavljena u ediciji “Fantastična biblioteka” beogradske izdavačke kuće “Everest Media” usko profilisane za dela iz domena fantastike.

“Šamanijada” je delo pisano u duhu spekulativne fikcije, mada se žanrovski gledano, njegovi okviri ne mogu precizno odrediti. Radnja knjige je smeštena u dalekoj prošlosti, u doba kada su zemljom zajedno hodali neandertalci i preci savremenih ljudi. Prateći život mladog neandertalca, roman govori o razlikama u doživljaju sveta dveju vrsta, pre svega u egzistencijalističkom smislu.

Knjiga je nastala kao plod autorovih višegodišnjeg izučavanja budizma, filozofije i Kastanedinih učenja, a govoreći o ovom ostvarenju, književnik i kritičar Miroljub Todorović ističe kako je “Šamanijada intermedijalno delo čija fantazmagorična struktura i aura pomalo podseća na ‘Burlesku Gospodina Peruna Boga Groma’ Rastka Petrovića. U njoj, i sa njom, Škerović postaje neka vrsta signalističkog Džojsa/Moloha koji se maestralno poigrava jezikom i slikom, fantastičkom i mitotvoračkom zbiljom, ekspresijom i unutarnjim psihogenim tokovima.”