V - Fantastične priče iz ravnice

O “Fantastičnim pričama iz ravnice” na RTV-u

V - Fantastične priče iz ravniceZahvaljujući velikom entuzijazmu i sposobnosti da se preskoče granice vidljivog i sopstvene barijere uma, deset autora i autorki iz Novog Sada, Subotice, Rume i Beograda koji su se okupili na forumima ljubitelja fantastike, nedavno su izdali zbirku “Ve – fantastične priče iz ravnice” – javlja Radio televizija Vojvodine.

Iako nije previše vidljiva u javnosti, scena književne fantastike u Srbiji je vrlo živa, što potvrđuju i ovi autori čije će vas priče, kako kažu, odvesti u fantastične svetove Vojvodine, u jednu drugu, nevidljivu, tajanstvenu ravnicu, pletenu iz ponora vaših strahova.

“Elementi fantastike u svakoj priči služe da bi se priča iznela do kraja, bez čega ne bi mogla da stoji priča, da funkcioniše… ispripoveda”, kaže jedan od autora Saša Robnik.

Sve priče u sebi nose neki vojvođanski motiv, od salaša do visoke stope samoubistava u Subotici, a sve ih povezuje otklon od realnosti. Priča Borisa Mišića “Daca u gradu tame” smeštena je u moderniji ambijent, a prati borbu jedne novosadske veštice.

Autor Mišić objašnjava da je to priča o jednom svetu budućnosti u kom vladaju američki parapsiholozi pomoću mentalnih moći i onda se par zemalja, u kojima postoji stara krv, stara magija suprotstavljaju.

“Jedna od tih je i naša zemlja sa vešticom iz Novog Sada i nekako sam gledao da ona bude približna čitaocima i da pored tih fantastičnih dešavanja ima i obične ljudske probleme, ljubavne i porodične”, navodi pisac.

Zbirka “V” jeste prvo štampano, ali ne i prvo izdanje ovih autora uopšte. Boreći se s nedostatkom novca i nezainteresovanošću izdavačkih kuća, oni su izdali i dve elektronske zbirke novogodišnjih horor priča “Nešto diše u mojoj torti”, koje su zabeležile preko 8000 preuzimanja.

“Ona je na taj način potukla sve neke tiraže kojima se mere hard kopi izdanja. Zli jezici kažu da ‘Tortu’ sigurno nisu pročitali svi koji su preuzeli. Mi na to s radošću odgovaramo da ni knjige koje se kupe u knjižari uvek ne budu pročitane, već stoje negde na polici”, reči su autora Gorana Segedinca.

Ovakva reakcija publike bila im je vetar u leđa da preko crowdfunding kampanje od ljubitelja pisane reči širom sveta prikupe novac neophodan za izdavanje prve štampane zbirke “V”, koju će, kako kažu, publika tek upoznati na promocijama, a oni nestrpljivi već sada mogu da je poruče preko njihove Fejsbuk stranice.