Silmarilion - Tolkin

Objavljeno novo izdanje Tolkinovog SILMARILIONA

U izdanju Publik Praktikuma objavljen je Silmarilion, kolekcija pripovesti o Starijim danima ili Prvom dobu Srednje zemlje, temeljima Tolkinove mitologije i događajima koji prethode onima opisanim u Hobitu i Gospoodaru prstenova.

Dž. R. R. Tolkin je čitavog života radio na ovoj knjizi, ali je nije završio. Knjigu je 1977, četiri godine nakon Tolkinove smrti, na osnovu rukopisa i skica iz ostavštine dopunio i za štampu priredio njegov sin Kristofer.

U Silmarilionu ćete naći priče o nastanku Tolkinovog mitskog sveta, o prirodi i moćima božanskih bića Valara i Majara, o sjaju dragulja Silmarila, o ljubavi Berena i Lutijene, o prvom Mračnom Gospodaru Morgotu, o pobuni Vilovnjaka protiv Bogova, o padu carstva Numenora, o Sauronu i prstenovima moći priča vas vodi sve do dešavanja iz Gospodara prstenova.

Ovo novo izdanje Silmariliona sadrži prerađen i prepravljen tekst „drugog izdanja”, a u uvodu je i pismo koje je Tolkin 1951. godine napisao izdavaču Miltonu Voldmanu, i u kome sjajno objašnjava svoje zamisli ranijih razdoblja.