Razgovor o piscu: Džordž Sonders

Datum i vreme: Nedelja, 02. jun 2019, 18.30h
Mesto: Klub galerija Polet (Cetinjska 15, Beograd)
Učestvuju: Nađa Bobičić, Kristina Kulauzov Filipović, Adrijan Sarajlija, Nikola Petrović

Tema razgovora je stvarašatvo Džordža Sondersa, koji je na engleskom govornom području poznat kao jedan od najboljih pisaca kratke priče, a od pretprošle godine i kao uspešni romanopisac. On je već za svoj prvi roman Linkoln u bardou dobio Man Buker nagradu.

Kod nas, Sondersovo stvaralaštvo još uvek je poznato relativnom užim čitalačkim krugovima, ali i to se menja zahvaljujući skorijim prevodima njegove zbirke priča Deseti decembar (Laguna 2019) i najavljenim prevodom već pomenutog romana za čije je objavljivanje izdavačka kuća Geopoetika otkupila prava.

Bavićemo se razvojem njegovog pisanja, i pokušati da objasnimo šta je to u načinu na koji Sonders piše, kao i u temama koje ga okupiraju, što ga izdvaja kao posebno talentovanog književnika.

O UČESNICIMA

Nađa Bobičić
Nađa Bobičić

Nađa Bobičić je osnovne i master studije završila na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Potom je završila master studije kulture i roda na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na kome trenutno radi doktorsku disertaciju. Od 2012. godine redovno objavljuje književnu kritiku na više književnih portala i medija u regiji. U Domu kulture Studentski grad od 2016/17. vodi Radionicu kreativnog čitanja i kritičkog pisanja.

Kristina Kulauzov Filipović
Kristina Kulauzov Filipović

Kristina Kulauzov Filipović (1974, Mokrin) diplomirala je na odseku za italijanski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu. Prevodi su joj objavljeni u časopisu Polja, Severnom Bunkeru, Politikinom Zabavniku i Kikindskim novinama. Za zbirku moderne svetske fleš fikcije Skrati priču koju je objavio Arhipelag, odabrala je i prevela deset priča. Takođe je prevela zbirku priča Deseti decembar Džordža Sondersa, koju je objavila Laguna. Živi u Petrovcu na Mlavi i radi kao profesor u školi stranih jezika.

Adrijan Sarajlija
Adrijan Sarajlija

Adrijan Sarajlija rođen je 1976. godine u Zvorniku. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, specijalizirao pedijatriju i odbranio doktorsku disertaciju. Njegove novele, pripovetke i kratke priče zastupljene su u brojnim srpskim i regionalnim antologijama fantastične književnosti. Autor je zbirki priča Manufaktura G (2010) i Goli glasovi (2017), kao i romana Ogledalo za vampira (2012; 2013), koji je 2012. godine uvršten u širi izbor za NIN-ovu nagradu. Član je Udruženja književnika Srbije.

Nikola Petrović
Nikola Petrović

Nikola Petrović je rođen u Beogradu, 1978. godine. Kratke priče objavljuje u periodici (Ulaznice, Grad, Znak Sagite, Emitor), zbornicima i antologijama (Istinite Laži, Gradske priče – Fantastika, Gradske priče – Vodenica, Najkraće priče 2005 – 2007, Alisa u zemlji priča) te sajtovima Art-Anima i Zvona & Nari (Hr). Književne prikaze objavljuje u Emitoru i Književnoj fantastici. Dobitnik je druge nagrade Prvog Art-Anima literarnog konkursa u kategoriji minijature i treće nagrade za prozu „Ulaznica 2018“.