Orson Skot Kard - Enderova igra

Novo izdanje romana “Enderova igra”

Enderova igra - Orson Skot Kard“Čarobna knjiga” je nedavno objavila novo izdanje kultnog naučnofantastičnog romana Orsona Skota Karda “Enderova igra”. Ovo literarno ostvarenje je davne 1985. godine izvršilo veliki uticaj na poetiku naučnofantastičnog žanra i postalo jedno od najčitanijih SF dela svih vremena.
 
Priča romana prati dečaka Endera Vigina, koji zbog svog talenta još kao šestogodišnjak napušta porodicu na Zemlji i odlazi u Borbenu školu gde se podvrgava strogom režimu školovanja. Ender je genije za kompjuterske igre koje simuliraju rat. U njima uživa i pobeđuje. Pored talenta za kompjutersko programiranje i rešavanje taktičko-strategijskih zadataka, Ender poseduje i ubilački instinkt. Nakon što se čovečanstvo suoči s realnom opasnošću od istrebljenja, Enderovi jedinstveni kvaliteti kandidovaće ga za poziciju zapovednika Međunarodne flote. A cilj flote biće da zaustavi najezdu neprijatelja oličenog u insektolikim vanzemaljcima.

Roman “Enderova igra” ovenčan je najvažnijim nagradama za fantastičku književnost “Hugo” i “Nebula”. Po njemu se snima film sa Harisonom Fordom i Benom Kingslijem u glavnim ulogama koji bi trebalo da se u bioskopima pojavi krajem 2013. godine. Uloga Endera Vigina poverena je četrnaestogodišnjem Ejsu Baterfildu, zvezdi Skorsezeovog filma “Hjugo”.

Orson Skot Kard je pisac neverovatno širokih interesovanja i inspiracije. To slikovito potvrđuje i broj (više od pedeset) i raznovrsnost njegovih dela. Autor je naučnofantastičnih romana, istorijskih romana, drama, mjuzikla, radijskih drama, kao i brojnih scenarija za video- igre. Napisao je i dva romana inspirisan starim pričama o duhovima, kao i jedno delo romantične sadržine. Bogatstvo umetničkog izraza, zanimljivi zapleti, složeni likovi i iznad svega uzbudljive moralne dileme koje čitaoce nagone na razmišljanje i polemiku svrstavaju ga u najintrigantnije pisce današnjice.