Novi Ubiq donosi knjigu eseja Tomasa Diša

Zagrebačka izdavačka kuća Mentor nedavno je objavila osmi broj književnog časopisa za naučnu fantastiku Ubiq.

Ceo broj čini knjiga “Snovi naše stvarnosti: Kako je znanstvena fantastika osvojila svijet” (The Dreams Our Stuff Is Made Of. How Science Fiction Concquered the World) kojom je jedan od najuglednijih SF pisaca, Tomas M. Diš, 1999. godine osvojio Hugo nagradu za esejistiku.

Ovo je knjiga o naučnoj fantastici, ali i knjiga o Americi, a po Dišu teško je razlikovati to dvoje. U preporuci izdavača između ostalog se kaže: “Disch predočuje Ameriku lažaca, loših kičera poput Poea, ufologa i otetih od strane izvanzemaljaca, Ameriku vjernika novih religija poput scijentologije, proizišlih sa stranica SF knjiga, Ameriku patriota i militarista koji širenje u svemir vide kao novi Divlji zapad, Ameriku vidjelaca i proroka, putnika na drogama, medijskih fanatika, ali i običnih luđaka i masovnih ubojica inspiriranih SF knjigama, Ameriku rasnih i rodnih sukoba preobraćenih u metaforu Drugoga kao potisnute krivnje nacije zbog genocida nad Izvornim stanovništvom, i još mnogo, mnogo toga…”

Ovo Dišovo delo na hrvatski jezik preveo je poznati zagrebački pisac fantastike i jedan od urednika časopisa Ubiq, Aleksandar Žiljak.