Novi roman Dž.K. Rouling podelio kritiku

Podelite sadržaj:

The Casual VacancyPrvi roman za odrasle britanske književnice Džoane Rouling, autorke čuvene sage o Hariju Poteru, pojavio se juče u knjižarama i izazvao izuzetno interesovanje. Prema podacima izdavača, do sada je širom sveta zabeleženo više od milion rezervacija za ovu knjigu.

Roman pod nazivom “The Casual Vacancy”, koji se baviti politikom, narkomanijom, prostitucijom i samohranim roditeljima, razgrabljen je za kratko vreme mada nije bilo histerije koja je pratila lansiranje svake knjige o mladom čarobnjaku.

Iako nema sumnje da će postati bestseler, “prvenac” Roulingove namenjen odrasloj publici naišao je na oprečne kritike.

Pojedini su roman ocenili kao “dosadan” i “sladunjav” uprkos opisima seksa i drogiranja, poručujući spisateljici da bi za nju bilo najbolje da nastavi da piše za decu.

“Ovaj roman nije užasan, samo je smrtno dosadan”, ocenio je “Njujork dejli njuz”, i dodao da je iz autorke “nestala sva magija”. “Metro” navodi da je Roulingova želela da napiše “važnu knjigu”, ali je iz njenog pera izašla “dosadna, sladunjava i neosnovana priča”.

Londonski tabloid “Miror” ga je preimenovao u “Hari Poter i pehar prljavštine”, aludirajući na brojne opscene dijaloge.

Za kritičara “Dejli mejla”, knjiga je svojevrsni “socijalistički manifest” koji autorka pokušava da nametne čitaocima nazivajući ga literaturom.

“Dejli ekspres” kritikuje Roulingovu zbog “neobjašnjive želje da vam očigledne stvari objasni tekstom u zagradama”, a “Dejli telegraf” piše da su likovi ipak solidno razvijeni i izazivaju radoznalost.

List “Indipendent” roman naziva “pesmom slobode” čija naracija na momente posrće, dok “Gardijan” piše da iako nije remek-delo, “The Casual Vacancy” zavređuje pažnju čitalaca.

Laku noć, Punpune

Radnja romana se odvija u izmišljenom selu Pagford u Engleskoj, a delom je inspirisana autorkinom mladošću.

Prethodna knjiga Džoan Rouling, poslednja u serijalu o Hariju Poteru, u prva 24 sata prodata je u 2,5 miliona primeraka.