Teri Pračet - Noćna straža

Nova knjiga iz serijala o Disksvetu pred domaćim čitaocima

Teri Pračet - Noćna stražaLaguna” je objavila roman “Noćna straža” Terija Pračeta, 29. knjigu slavnog parodijsko-satiričnog serijala o Disksvetu i jednu od osam knjiga ovog serijala u kojoj se radnja vrti oko Gradske straže – čuvara reda i mira u Ank-Morporku.

Gospodin Sem Vejms, iskusni komandant Gradske straže, jurio je slatkorečivog psihopatu preko krovova Ank-Morporka, kada je grom udario. Narednog trenutka, ležao je nag na ulici, trideset godina u prošlosti.

Prošla vremena izgledaju težim i mračnijim nego što ih se Vejms seća. Ipak on mora da ostane u životu, mora da pronađe ubicu, da pretvori svoje mlađe “ja” u dobrog pandura, i da izmeni ishod jedne krvave pobune. Ali u tome je i nevolja, jer ako mu sve to pođe za rukom, neće imati ženu, neće imati dete, neće imati budućnost.

Kroz Vejmsovu sudbinu Pračet pripoveda o istoriji Gradske straže i kako je postala ono što jeste. Knjiga može da se čita kao zasebno delo, a pojedini kritičari, duhom bliski Pračetu, to i preporučuju.

Roman “Noćna straža” prvi put je štampan 2002. godine. Šest godina kasnije na talasima BBC Radija 4 emitovana je petodelna radio serija rađena prema ovom delu.