Zoran Živković - Incontri Impossibili

Prikaz Živkovićevih ”Nemogućih susreta” na italijanskom književnom portalu

Zoran Živković - Incontri ImpossibiliSredinom godine, izdavačka kuća TEA iz Milana, objavila je zbirku priča “Nemogući susreti” Zorana Živkovića. Pre nekoliko dana o ovom izdanju je na popularnom italijanskom književnom portalu Mangialibri.com osvanuo prikaz iz pera Đan Paola Gratarole, u kome se između ostalog kaže:

“Napisane tečnim, čitkim stilom, usredsređene na ono što je suštinsko, priče od prvog do poslednjeg reda predstavljaju odraz spisateljske mudrosti i zalogu čitalačke radosti, one su nadrealna igra bez pravila koju igraju imaginacija i transfiguracija. Delo, razume se, ostaje fikcionalno zdanje; ono se obraća ponajpre rafinovanim čitaocima koje nikako ne može da zadovolji savremena trivijalna fantastika. Srpski pisac, međutim, nipošto nije puki zamešatelj bizarnih proznih sastojaka, kao ni tek vešt izvođač blistavih narativnih vežbi. Živković se i u ovom delu pokazuje kao pravi majstor kada su posredi teme u kojima se potiru sve izvesnosti pouzdanih i nepromenljivih odnosa između uzroka i posledica, premisa i zaključaka.”

“Nemogući susreti”, zbirka šest naizgled nepovezanih priča o neverovatnim susretima, prvi put je objavljena 2000. godine. Prevedena je na više jezika i objavljena u SAD-u, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Japanu, Španiji, Turskoj, Poljskoj, Hrvatskoj i Italiji.

Jedna od zastupljenih priča, “Voz”, adaptiran je za radio dramu emitovanu na talasima BBC Radija 4. A priča “Prozor” je, uz 22 priče najpoznatijih pisaca fantastike, 2001. godine uvrštena u antologiju “Year’s Best Fantasy” ugledne američke izdavačke kuće “Harper-Collins”.

Prikaz Đan Paola Gratarole, u prevodu Jelene Mirković, u celosti možete pročitati na sajtu Art-Anima.