“Noći u cirkusu” Anđele Karter najbolja britanska knjiga svih vremena

Roman Anđele Karter “Noći u cirkusu” (1984) proglašen je od strane studenata Univerziteta u Edinburgu za najbolje delo britanske književnosti svih vremena.

Studenti su načinili listu najkvalitetnijih literarnih ostvarenja koja su nagrađena najstarijom ostrvskom književnom nagradom “Džejms Tejt Blek” ustanovljenom davne 1919. godine.

Među najboljim nagrađenim delima, po izboru studenata, pored romana Anđele Karter, našle su se knjige: “Suština stvari” (The Heart of the Matter) Grejema Grina, “Nezadovoljstvo” (A Disaffection) Džejmsa Kelmana, “Put” (The Road) Kormaka Mekartija, “Prelazak reke” (Crossing the River) Kerla Filipsa i “The Madelbaum Gate” Mjuriel Spark.

Pobednik je izabran od strane stručnog žirija u čast 250. godišnjice izučavanja Engleske književnosti na Univerzitetu u Edinburgu.

Roman “Noći u cirkusu” govori o ljubavi između američkog novinara Džeka Valsera i krilate cirkuske zvezde Sofi Fivrs. Baveći se kao i uvek u svojim tamnim prozama odnosom erosa i tanatosa, Anđela Karter će u svom najuspešnijem romanu odvesti svoje (anti)heroje iz Londona u Sanktpeterburg i Sibir, u doba ruskog cara, u roman koji priziva večitu rusku klasiku. Američki novinar Valser zbog Ijubavi postaje cirkuzant, a onda će se točak sreće zakotrljati preko zemljinog šara.

“Noći u cirkusu” čine mešavinu više žanrova, uključujući postmodernizam, magični realizam i postfeminizam. Kao i u svojim ranijim delima, Anđela Karter se i u ovom poigrava mnogim literarnim aspektima i analizira strukturu tradicionalne bajke.

Knjiga je na srpskom jeziku objavljena 2008. godine u izdanju izdavačke kuće Narodna knjiga.