Negde u vremenu - Ričard Metison

NEGDE U VREMENU – roman Ričarda Metisona

Izdavačka kuća Čarobna knjiga upravo je objavila nagrađivani roman Negde u vremenu (1975) slavnog pisca fantastike i scenariste Ričarda Metisona.

Negde u vremenu snažna je priča o ljubavi koja nadilazi vreme i prostor. Radnja romana prati savremenog dramskog pisca Ričarda Kolijea, koji nikada nije upoznao ženu svog života. Sada bi moglo biti kasno, jer mu je dijagnostifikovan maligni tumor na mozgu. Ali, kada odsedne u jednom luksuznom hotelu u blizini San Dijega i pronađe staru fotografiju slavne glumice iz 19. veka, Eliz Mekene, u njenom liku prepoznaće ženu koju je čekao celog svog života. Jedini problem je što je fotografija stara 80 godina, a glumica sa slike je verovatno odavno mrtva.

Slika prelepe glumice postaje Ričardova opsesija. Neprestano misli o njoj, čita svaku dostupnu knjigu o glumičinom životu, o periodu kada je boravila u istom hotelu u blizini San Dijega, o istoriji hotela i pozorišnim ulogama koje su je proslavile. Otkriva da je ona u svoje vreme bila popularna podjednako kao što će decenijama kasnije biti popularne Odri Hepbern ili Ingrid Bergman. Ali poput prave dive zadržala je svoj privatni život u tajnosti, pažljivo štiteći svoju intimu od znatiželjnih očiju štampe.

Opsednut Elizinim likom, Ričard se okružuje glumičinim fotografijama, pozorišnim kritikama i oskudnim sitnicama dostupnim o njenom životu. Jedina stvar koju želi jeste da se susretne sa tom pozorišnom divom, a da bi to sproveo u delo i otputovao u prošlost, on koristi metod samohipnoze.

Lik Eliz Mekene inspirisan je stvarnom glumicom iz 19. veka, Mod Adams, čiju je fotografiju Ričard Metison video u holu Hotela del Koronado. Opsednut, poput lika Ričarda Kolijea, kog je kasnije kreirao, počinje da istražuje pisanu građu o nekadašnjoj zvezdi Brodveja, i ubrzo ispisuje delo koje je prvobitno bilo naslovljeno kao Bid Time Return.

Negde u vremenu je nagrađen Svetskom nagradom za fantastiku (World Fantasy Award) u kategoriji romana. Filmska adaptacija iz 1980. godine, za koju je scenario napisao Ričard Metison, a u kojoj su glavne uloge tumačili Kristofer Riv i Džejn Simor, postala je klasik čiji obožavaoci i dan danas održavaju godišnje konvencije.

Prevod romana uradila je Marija Pavićević.

Ričard Metison - NEGDE U VREMENU
Ričard Metison – NEGDE U VREMENU