pomračenje

Predavanje Milana Ćirkovića o nauci i pseudonauci

Društvo astronoma Srbije i Studentski kulturni centar organizuju predavanje o pseudonauci i naučnom obrazovanju „Nauka, pseudonauka i dva pomračenja“ koje će održati naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu prof. dr Milan M. Ćirković.

Predavanje će biti upriličeno u okviru ciklusa „Naučni jubileji“ u četvrtak, 24. oktobra od 18 časova u Maloj sali SKC-a.

Njime će biti načinjen osvrt na dva totalna pomračenja Sunca čije jubileje obeležavamo ove godine: (1) pomračenje iz maja 1919. godine koje je odigralo ključnu ulogu u testiranju Ajnštajnove opšte teorije relativnosti, a samim tim i savremenog razumevanja svemira na velikoj skali; i (2) pomračenja iz avgusta 1999. godine koje je u našim krajevima bilo propraćeno neprimerenom medijskom histerijom, masovnom panikom i brojnim pseudonaučnim incidentima.

Ovo je odličan povod da se još jednom upitamo o odnosu nauke i pseudonauke u javnom životu, značaju naučnog obrazovanja i popularizacije nauke u opštoj kulturi, te strategijama za unapređenje racionalnosti, kritičkog mišljenja i drugih apsolutno ključnih vrednosti Prosvetiteljstva.

Ulaz na predavanje je slobodan.

Milan Ćirković će svoje predavanje održati u okviru ciklusa Naučni jubileji
Milan Ćirković će svoje predavanje održati u okviru ciklusa „Naučni jubileji“