Nahoko Uehaši

Uehaši i Melo dobitnici “Andersenove” nagrade

Nahoko UehašiKako javlja PISB, japanska autorka Nahoko Uehaši i brazislki umetnik Rože Melo dobitnici su “Hans Kristijan Andersen” nagrade – Uehaši nagrade za pisce, a Melo za ilustratore. Medalje i diplome će im biti uručene 10. setpebmra u Meksiko Sitiju, tokom održavanja 34. međunarodnog IBBY (Međunarodni bord za omladinsku literaturu) kongresa.

Sama nagrada je najprestižnije dansko priznanje koje se dodeljuje u oblasti dečje literature, ali je ujedno i najprestižnija međunarodna nagrada u toj oblasti. Dodeljuje se od 1956. godine piscima, a od 1966. godine ilustratorima. Laureati su svi oni koji su ostvarili značajan doprinos svetu dečje književnosti.

Nahoko Uehaši piše jedinstvene fantazijske romane sa stanovišta kulturne antropologije. Njena dela su delimično bazirana na srednjevekovnom Japanu, a postoji i aluzije na sistemu klasu uz interakicju između duhovnosti i moralnosti.

S druge strane ilustracije Rožea Mela istražuju istoriju i kulturu Brazila. Kao autor on ne podcenjuje sposobnost dece da prepoznaju i dekodiraju kulturne fenomene i slike.