Slobodan Vladušić - Mi, izbrisani

Nagradu “Meša Selimović” podelili Slobodan Vladušić i Ivan Negrišorac

Slobodan Vladušić - Mi, izbrisani“Književnu nagradu ‘Meša Selimović’, koja je danas dodeljena 26. put, podelila su dvojica autora – Slobodan Vladušić za roman ‘Mi, izbrisani’ i Ivan Negrišorac za knjigu ‘Kamena čtenija'”, saopštio je novinar Večernjih novosti Dragan Bogutović.

Slobodan Vladušić je dobio ovo priznanje za roman “Mi, izbrisani” u izdanju Lagune, dok je Negrišorcu nagrada pripala za poetsku zbirku. Obe knjige su od ovogodišnjeg Velikog žirija dobile po 15 poena, a učestvovala su 54 istaknuta književna kritičara, teoretičara i književna istoričara.

Prema rečima Bogutovića, ovo je treći put u istoriji nagrade da je deli dvoje autora, a prvi put da je jedna knjiga poezije a druga roman. Nagradu “Meša Selimović” osnovali su Dragan Bogutović sa Ognjenom Lakićevićem, a sada je dodeljuje samo kompanija Novosti.

“Oko ove nagrade okupljeni su književni znalci koji redovno prate domaću produkciju i koji su godinama privrženi ovom prestižnom priznanju. Pripadaju različitim generacijama, od najmlađe do najstarije i, što je posebno važno, zagovornici su različitih književnih poetika. Kako propozicije nalažu, njihovu saglasnost za učestvovanje u ovogodišnjem izboru dobili smo u decembru prošle godine, a njihova imena obnarodovali smo 4. januara. I ovoga puta sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da su se svi kritičari – izuzev dvoje koji su iz opravdanih razloga u međuvremenu odustali – pridržavali pravila i roka koji je isticao 31. januara”, naveo je Bogutović.

Svakodnevno objavljivanje njihovih glasova počelo je na stranicama Večernjih novosti 4. februara i završeno je danas. “Svaki član žirija mogao je da izdvoji pet knjiga svih žanrova, iz pera savremenih domaćih autora, objavljenih u 2013. uz kratko obrazloženje. Obnovljena izdanja i antologije nisu dolazila u obzir, a isti pisac nagradu ne može da dobije dva puta. Do pobednika se stiže na jednostavan način – zbrajanjem glasova”, objasnio je Bogutović.

Žiriranje za nagradu “Meša Selimović” specifično je i jedinstveno ne samo kod nas nego i u regionu i na prostorima bivše Jugoslavije: Osim impozantnog broja kritičara, izbor najbolje knjige godine obavlja se javno, pred najširom čitalačkom publikom pa takav, maksimalno demokratski način vrednovanja, ostavlja minimalnu mogućnost eventualnog lobiranja za pojedine autore sa ishodom koji bi se mogao predvideti.

Istovremeno, članovi žirija su i iz različitih sredina i gradova: Beograda, Novog Sada, Niša, Smedereva, Kruševca, Kragujevca, Mladenovca, Banja Luke, Bijeljine, Novog Pazara, Zrenjanina, Sombora, Subotice, Vršca, Jagodine, Kosovske Mitrovice i Mokrina, i ove godine predložili su više od 100 knjiga. Nagrada se sastoji od plakete – reljefa sa likom Meše Selimovića, povelje i novčanog iznosa, a biće dodeljena na svečanosti u Narodnom pozorištu, 5. marta u podne.