Luis Kerol

Luisu Kerolu nije prijala slava

Luis KerolČarls Dodžson, ljubiteljima književnosti poznatiji kao Luis Kerol, svojevremeno je pisao pisma u kojima je navodio da ponekad želi da nikada nije napisao nijednu knjigu.

Poznato je da je Čarls Dodžson bio tih i povučen čovek, ali autor “Alise u zemlji čuda” je toliko mrzeo slavu koju su mu njegova književna dela donela, da je u jednom pismu koje će se narednog meseca pojaviti na aukciji u Londonu, poželeo “da nikada nije napisao nijednu knjigu”.

Rukom pisano pismo Dodžson je poslao svojoj prijateljici, gospođi Sajmonds, 1891. godine. U to vreme on je već četvrt veka bio poznat kao Luis Kerol, autor knjiga o Alisi, koje je čak i kraljica Elizabeta isticala kao omiljene.

U pismu on kaže da mu se ne dopada što zahvaljujući publicitetu čitaoci saznaju njegovo pravo ime i dodaje da “intenziovno mrzi” to što ga stranci prepoznaju.

Dodžson je bio notorno stidljiv čovek i često odbijao da potpisuje autograme. U kasnijim fazama svoje karijere, čak bi slao štampana obaveštenja kolekcionarima koji bi ga kontaktirali, u kojima bi negirao bilo kakvu vezu sa Luisom Kerolom.

Dodžson je napisao “Alisu u zemlji čuda” nakon što je slične priče ispričao devojčici Alisi Lidel dok su bili na izletima i plovidbama sa njenom porodicom.

“Alisa u zemlji čuda” objavljena je 1865. godine. Prvo izdanje ilsutrovano je Dodžsonovim originalnim radovima, koji su kasnije zamenjeni radovima priznatog umetnika Džona Tenijela.

Dodžson je preminuo od pneumonije nešto pre svog 66. rođendana, 1898. godine.

Pismo upućeno gospođi Sajmonds datira iz novembra 1891. godine, kada je pisac imao 59 godina. Trenutno, ovo pismo se nalazi u vlasništvu privatnog kolekcionara i očekuje se da će na aukciji biti prodato za oko 4.000 funti.