Nagrada BSFA pripala “Tekiji” Ijana Mekdonalda

Ijan Mekdonald - TEKIJANagradu Britanskog udruženja za naučnu fantastiku BSFA u kategoriji za najbolji roman objavljen u 2010. godini dobio je Ijan Mekdonald za svoje najnovije delo “Tekija” (“The Dervish House”).

U užem izboru za ovu uglednu nagradu, pored “Tekije” bili su romani: “Mehanička devojka” (“Windup Girl”) Paola Baćigalupija, “Zoo City” Lorin Bjuks, “The Restoration Game” Kena Mekleoda i “Lightborn” Triše Salivan.

Nagradu BSFA Ijan Mekdonald je do sada osvajao dva puta, za knjige: “Brazil” 2007. godine i “River of Gods” 2004.

Jedna od literarnih osobenosti Ijana Mekdonalda je da se u svojim delima često dotiče egzotičnih predela i društava prema kojima zapadna civilizacija još uvek gaji određene predrasude. Prikazujući ih u bliskoj budućnosti, Mekdonald pokušava da razotkrije velike potencijale i bogatstva koja potcenjene kulture poseduju. Tako je u romanu “Čaga” prikazan afrički kontinent, u “Reci bogova” Indija, a u “Brazilu” istoimena južnoamerička država. Na sličan način Mekdonald se u “Tekiji” posvetio Turskoj, smeštajući radnju romana u Istanbul 2027. godine.

Prema informacijama iz izdavačke kuće Paladin, koja poseduje prava za objavljivanje Mekdonaldovih dela na srpskom jeziku, “Tekija” bi trebalo da se pojavi na domaćem tržištu u oktobru ove godine.