Haruki Murakami

Murakamijeve priče u aplikaciji za mobilne uređaje

Haruki MurakamiKako javlja Glas Istre, a prenosi B92.net, japanski književnik Haruki Murakami proslaviće svoj rođendan 12. januara pokretanjem nove mobilne aplikacije koja će obožavateljima njegovog duhovitog nadrealizma “omogućiti život u autorovom svetu fikcije” često usmerene na teme otuđenja i usamljenosti.

Izdavač Vintage Books i kompanija Aimer Media, koja se bavi razvijanjem novih modela izdavaštva u obliku aplikacija za mobilne uređaje, stvorili su posebnu aplikaciju-rokovnik koja sadrži šest ekskluzivnih novih priča japanskoga pisca i odabrane odlomke iz njegovih 13 ranijih naslova i najnovijeg romana “1Q84”.

Kako prenosi britanski The Telegraph, aplikacija omogućava organiziranje dnevnog rasporeda i istovremenu razmenu omiljenih Murakamijevih citata putem elektronske pošte i društvenih mreža Facebook i Twitter.

Rokovnik upotpunjuju citati i slike – uz stranicu za nedelju, 31. marta, nalazi se citat iz romana “Norveška šuma”, odnosno, odlomak pisma iz romana sa datumom 31. mart.

Osim kao poklon Murakamijevim fanovima širom sveta, organizatori su virtualnim rokovnikom želeli da privuku nove čitaoce u autorov svet mašte.

“Namenjen je prvenstveno obožavaocima, ali se nadamo da ćemo na taj način uspeti da u Murakamijev literarni svet uvučemo i nove čitaoce, i to na dnevnoj bazi”, kazao je Den Frenklin iz kompanije Aimer Media.

Murakami je jedan od najpopularnijih savremenih japanskih pisaca. Njegov roman “Norveška šuma” samo je u Japanu prodat u više od četiri miliona primeraka. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima međunarodne književne nagrade Franc Kafka i nagrade Jerusalem Prize koja se dodeljuje književnicima koji se u svojim delima bave temama slobode pojedinca unutar društva.