Čarls Stros

Moderna naučna fantastika: Čarls Stros

Novo izdanje tribine Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ održaće se u ponedeljak 19. oktobra 2015. u 19 časova, u Maloj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda.

Tribina pod nazivom „Moderna naučna fantastika“ biće posvećena Čarlsu Strosu, višestruko nagrađivanom britanskom piscu fantastike

Čarls Stros (51) za sebe voli da kaže da se pisanjem bavi od 1976. godine, kada je kao dvanaestogodišnjak pisao članke za jedan časopis o RPG igrama. U periodu od 1994. do 2004. godine bio je stalni saradnik magazina „Computer Shopper“, u kome je vodio kolumnu posvećenu Linuks sistemu. Kolumnu je prestao da piše, kako bi se posvetio književnom pozivu nakon što je zbirkom priča „Toast: And Other Rusted Futures“ iz 2002. godine zavredio nominacije za najprestižnije žanrovske književne nagrada Hugo i Nebula, i nakon što je romanom prvencem „Singular Sky“ naredne godine postigao sličan uspeh.

Od tada se Strosova dela „tvrde“ naučne fantastike i moderne spejs opere, gotovo bez izuzetka, svake godine nalaze u izborima za najprestižnije svetske literarne SF/F nagrade. Zanimljivo je da i pored ovih uspeha, nijedno njegovo delo do sada nije prevedeno na srpski jezik.

O liku i delu Čarlsa Strosa na tribini „Moderna naučna fantastika“ govoriće Sebastijan Adanko i Miloš Petrik. Ulaz je slobodan.