Filip David - Priče

Promocija zbirke ”Priče” Filipa Davida u Beogradskom čitalaštvu

Prva promocija knjige „Priče“ Filipa Davida u izdanju Književne radionice Rašić biće održana u nedelju, 18.10.2015. godine od 19 sati u Beogradskom čitalištu.

O knjizi će, pored autora, govoriti Ivana Peško i Ilija Rajačić.

Sukobljavajući neprekidno racionalno i iracionalno u svom delovanju i pisanju, Filip David sopstvenim primerom brani tezu o autonomiji umetnosti, ali i odgovornosti koja ide uz nju. Njegovo delo služi kao vrsta uvida u onostranost, ali je ono istovremeno ukotvljeno u stvarnosti, ne samo činjenicom autorovog javnog delovanja, već i stoga što je pitanje onoga što nas okružuje i što nam okupira um i maštu nerazdvojivo od nas samih. Drugim rečima, stvarnost je ono u šta verujemo.

Ovo ekskluzivno izdanje sadrži priče originalno objavljene u tri Davidove klasične pripovedačke zbirke: „Bunar u tamnoj šumi“ (1964), „Zapisi o stvarnom i nestvarnom“ (1969) i „Princ vatre“ (1988).

Urednici zbirke su se potrudili da sačuvaju integralni tekst, kao i izvorni hronološki raspored priča, kako bi čitaocima omogućili autentično uživanje u majstorskoj prozi koja nije objavljivana u Srbiji duže od dvadeset i pet godina.

Tokom večerašnje promocije zbirke „Priče“ Filipa Davida, ova knjiga će biti prodavana po promotivnoj ceni, a autor će svima zainteresovanima potpisati primerak.

Filip David rođen je 1940. u Kragujevcu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu (Jugoslovenska i svetska književnost) i na Akademiji za pozorište, film, radio i TV (grupa Dramaturgija). Književnik, dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd i profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Jedan od osnivača Nezavisnih pisaca, udruženja osnovanog 1989. u Sarajevu, koje je okupljalo najznačajnije pisce iz svih delova bivše Jugoslavije, i osnivač Beogradskog kruga (1990), udruženja nezavisnih intelektualaca, Foruma pisaca i član međunarodne književne asocijacije „Grupa 99“, osnovane na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu. Napisao je više TV drama, filmskih scenarija. Objavio četiri knjige pripovedaka: „Bunar u tamnoj šumi“, „Zapisi o stvarnom i nestvarnom“, „Princ vatre“, „Sabrane i nove priče“, romane „Hodočasnici neba i zemlje“, „San o ljubavi i smrti“, „Kuća sećanja i zaborava“, knjige eseja „Fragmenti iz mračnih vremena“ i „Jesmo li čudovišta“, „Svetovi u haosu“. Priče i romani dobrim su delom zasnovani na hasidskim i kabalističkim motivima. Zajedno s Mirkom Kovačem objavio „Knjigu pisama 1992-1995“. Njegove pripovetke i romani su između ostalih dobili nagrade: nagradu “Mladosti”, nagradu “Milan Rakić”, BIGZ-ovu i Prosvetinu nagradu za najbolju knjigu godine, Andrićevu nagradu, Ninovu nagradu za najbolji roman 2014. Knjige su mu prevedene na više jezika, a pripovetke se nalaze u dvadesetak antologija.

Filip David
Filip David