Mirjana Stakić: BAJKA O GRABULJI

Na zelenoj livadi iznad staja, jednog popodneva dok je Sunce učilo se hodati korakom balerine, u tišini koju je narušavao samo skakavac skitnica svojim glupim i pomalo dosadnim upadicama, jedne su Grabulje odlučivale o svojoj sudbini. Stariji, imućni gospodin, izrađen od dobrog hrastovog drveta i potkovan gvožđem, ozbiljno zainteresovan za svoju komšinicu Grabulju, predložio joj je zakonitu vezu. Možda bi se naša junakinja odmah odlučila za njega, sa kojim je još bila i koleginica, tačnije, ako cenimo iskrenost, Vile su joj bile šef na radnom mestu, ali pomalo se bojala da taj podređeni odnos ne vlada i u kući, a kao svaka emancipovana, mlada žena, želela je ravnopravnost. Brinula su je i ogovaranja među komšikama i koleginicama. Prigovarali su joj kako ima povlastice, i kako joj Vile ostavljaju lakši posao.

No, postojao je još jedan razlog. Nekoliko ulica od njene kuće doselio se mladi lepotan, zavodnik Kosa, izrađen od najboljeg metala koji je, uglačan, toliko sijao na Suncu te je sirotu gospođicu jednom prilikom gotovo oslepio. A da ne govorimo o kvalitetnom drvetu i skupom priboru za ličnu higijenu, a tek o elegantnim pokretima i otmenosti. Kao i svaka poštena devojka iz dobre kuće, gospođica Grabulja nije davala previše povoda perspektivnom gospodinu koji je zadavao brige svim devojkama u kraju. Ponekad bi zaškripala na neki njegov kompliment, ili bi se pravila da ga ne čuje.

I evo, ovog popodneva, dok dosadni cvrčak svojim blebetanjem remeti ozbiljnost situacije, Grabulja odlučuje o svojoj sudbini. Naslonjena na staru jabuku, gospođica je ispružila svoje zupce na Suncu, i verujte mi tri dana razmišljala kome da da svoje srce i telo izrađeno od jedne mlade i nežne kruške.

Sunce kome su dosadili graciozni koraci u baletu razape šator na vrh neba i svoj bes i dosadu iskali na jadnoj gospođici, te joj skroz spali telo. Grabulji ispade jedan zubac, i to baš onaj u koji su ugradili nežno srce mlade kruške. Vila i Kosa zaključiše, kao što i priliči muškarcima, da nije vredno svađati se oko žene, pa makar to bila i gospođica Grabulja, ali svi, baš svi u kraju su znali da je to zbog onog zupca što je ispao Grabulji ispod jabuke.
Pa zato, drage moje, ne provodite previše vremena na Suncu dok razmatrate svoje prilike.