Uporište - Stiven King

Mini-serija UPORIŠTE donosi Kingovu priču koja nedostaje

Snimanje mini-serije prema romanu Uporište (The Stand) Stivena Kinga ulazi u završnu fazu.

Kako najavljuje CBS, kao datum premijere desetodelne serije na striming servisu CBS All Access određen je 17. decembar 2020.

Uporište (1978) je najobimniji Kingov roman iz jednog dela. U originalnoj verziji na engleskom jeziku broji 1.300 strana, a za srpsko tržište je objavljen u tri toma.

Delo predstavlja apokaliptičnu viziju sveta pogođenog tajanstvenim supervirusom koji preti da u potpunosti uništi čovečanstvo. Sudbina ljudske vrste, izložene kataklizmičnom sukobu dobra i zla, počiva na krhkim plećima 108-godišnje starice Majke Ebigejl i nekolicine preživelih. Njihove najgore noćne more otelotvorene su u čoveku smrtonosnog osmeha koji poseduje neizrecive moći, Rendalu Flegu.

Režija je poverena Džošu Bunu (The Fault in Our Stars), koji ujedno potpisuje i scenario, zajedno sa producentom Bendžaminom Kavelom.

U adaptaciji romana učestvovali su Stiven King i njegov sin Oven, a kralj horora je za tu priliku napisao finale koje upotpunjuje njegovo originalno delo iz 1978. godine.

„Fanovima knjige koji su se pitali šta je bilo sa preživelima, mogu da poručim da će to saznati iz epizode koja dopunjuje samu knjigu”, rekao je pre godinu dana Stiven King. „Scenario za tu završnu epizodu je napisan. Zahvaljujem Džošu Bunu što mi je pružio priliku da ispričam tu priču o kojoj razmišljam već 30 godina“. 

Uloge u seriji tumače: Vupi Goldberg, Džejms Marsden, Aleksander Skarsgord, Greg Kinir, Merilin Menson i drugi, a kameo ulogu ostvariće i Mik Geris, koji je 1994. godine režirao ABC-ijevu adaptaciju Uporišta.

Stiven King – Uporište