Milisav Popović

Milisav Popović o knjizi “Pred buđenje” i svom povratku žanru

U jutarnjem programu “Boje jutra” crnogorske televizije “Vijesti”, u četvrtak 8. novembra emitovan je prilog o Milisavu Popoviću, povodom književne nagrade “Armenian Alphabet”. Popović je ovu nagradu dobio za zbirku “Pred buđenje” na ceremoniji u Jerevanu, održanoj u čast proglašenja glavnog grada Jermenije Svetskom prestonicom knjige od strane UNESCO. 

Zbirka priča “Pred buđenje” donosi nešto drugačije priče od onih koje su viđene u Popovićevom knjiškom prvencu “Zaboravljena gora”. Dok je prva njegova knjiga u potpunosti bila posvećena fantastici i balkanskoj mitologiji, većina priča u zbirci “Pred buđenje” okrenuta je svakodnevnici savremenog čoveka. Tek manji deo zastupljenih dela donosi priče iz domena začudnog i fantastičkog, odnosno, onoga zbog čega je Popović od strane književne kritike svojevremeno bio proglašen “balkanskim Tolkinom”. 

“Uvek pokušavam da se nekako rastresem tog omota ‘balkanski Tolkin’ iz prostog razloga što je u pitanju veličina kojoj se malo ko može primaći osim Džordža Martina, a s druge strane i ne odgovara, jer možda će biti neskromno ali nije to literatura kojoj smo mi dorasli, mi pokušavamo da je nadrastemo. Imamo tako dobru podlogu magijsku, toliko dobre runske zapise koje svet nije video i mislim da treba bazirati neku svoju literaturu, čak i onu ozbiljnu na tome, jer možemo samo da ponudimo svetu neviđene stvari, neizrečene, a ustvari po prvi put pokušane da se formulišu kroz neke fine sentence”, objašnjava Popović.

U intervjuu za TV “Vijesti” ovaj pisac ne krije da je zadovoljan uspehom knjige, između ostalog i zbog izlaska iz okvira žanra, ali najavljuje i potpuni povratak fantastici i hororu u svojoj narednoj knjizi.

“Zahvaljujući Sonji Živaljević iz kuće ‘Gligorije Dijak’ koja je i objavila drugu knjigu ja sam namerno izašao iz tog koloseka epsko fantazijskog i horora, sa željom da mu se opet vratim”, kaže Popović. “Tako da mi posebno prija ovo veliko priznanje kao što je ‘Armenian Alphabet’ iz prostog razlog što sam dokazao da nisam samo skrojen da pišem fantastičnu literaturu. I ova knjiga nosi u sebi puno profiličarskog, puno psiho-umivajućeg, puno emotivnog skeleta, ali mi je želja i namera da se – samo uz Božiju pomoć – u trećoj knjizi vratim upravo onome što ja izvorno volim, a to je horor, to je triler, flert sa psihološkim i fantazijsko.”

Ceo prilog posvećen stvaralaštvu Milisava Popovića emitovan u jutarnjem programu “Boje jutra” televizije “Vijesti” (u trajanju od 8 minuta), možete pogledati ovde.