Mebijusov dan

“Mebijusov dan” u okviru strip izložbe “Nastavlja se…”

Mebijusov danU okviru izložbe “Nastavlja se… – tri generacije savremenog srpskog stripa” u četvrtak, 21.03.2013. u periodu od 13-19h u Francuskom institutu u Beogradu (Knez Mihajlova 31) biće organizivan “Mebijusov dan”. 

Najpoznatiji srpski strip autori će, godinu dana posle smrti Žana Žiroa – Mebijusa, jednog od najvećih strip umetnika svih vremena, uživo tokom manifestacije crtati u njegovu čast. Istovremeno, u istom prostoru biće organizovan i mini-sajam domaćih strip izdavača. 

Francuski strip umetnik Žan Žiro (Jean Giraud) (1938-2012) je slavu stekao kao crtač 29 epizoda izuzetno popularnog vestern serijala “Bluberi” (1965-2005). Od 1970-ih je bio predvodnik novog, umetničkog pristupa u francuskom i svetskom stripu pod pseudonimom Mebijus (Moebius), crtajući uglavnom kultne naučnofantastične stripove od kojih je najpoznatiji serijal “Inkal” sa scenaristom Alehandrom Žodorovskim (Alejandro Jodorowsky) a takođe je zaslužan za veliki uspeh strip časopisa “Métal Hurlant” (“Heavy Metal” u SAD) i sarađivao je na brojnim poznatim filmovima (od “Trona”, 1982 do “Petog elementa” 1997).

Radovi ovog umetnika su imali izuzetno veliki uticaj i na srpske strip autore, a naš crtač Zoran Janjetov je imao čast da nastavi njegov rad na “Inkalu”.